Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött a Gyulai Várfürdő főépületének átalakítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. június 27. 12:40
Megkezdődött a Gyulai Várfürdő főépületének átalakítása
A beruházás 10 hónapig tart

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megkezdődött a Gyulai Várfürdő főépületének átalakítása – jelentették be egy projektindító ünnepség keretében június 27-én a helyszínen.

A megjelenteket Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezetője köszöntötte, aki elmondta: a fürdő és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 2019-ben írták alá a főépület felújításáról szóló támogatói okiratot, amely 3,2 milliárd forintos projektfinanszírozásról szólt, 90 százalékos támogatási intenzitással.

Kifejtette: a projekt két elemből áll, az egyik az új gyermek-víziparadicsom létrehozása volt, amelyet 2022 nyarán adtak át, a másik pedig a főépület átalakítása, fürdőbe való integrálása.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester emlékeztetett: közel 10 évvel ezelőtt adták át az AquaPalotát, amely fordulópont volt a gyulai turizmus rendszerváltozás utáni történetében, hiszen elindultak egy új koncepció, a négyévszakos turisztikai desztinációvá válás útján.

Kiemelte: a lényeg, hogy Gyulán ne csak a főszezonban legyen magas a látogatottság, hanem a többi időszakban is. Ennek a koncepciónak a jegyében újították fel az Almásy-kastélyt, valamint hozták létre a Játszóház Gyulát.

A városvezető aláhúzta: az 1990-es és 2000-es években a januári, februári hónapok kifejezetten holtidőnek számítottak a turizmust tekintve. 2011 januárjában 8716, februárban 9214 volt a vendégéjszakák száma a városban, ez 2019-ben, a turisztikai attrakciók létrehozása után, januárban 26504, februárban pedig 28000 vendégéjszakát töltöttek itt a turisták.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, nagyon fontos a minőségi szolgáltatásfejlesztés is, ilyen a Gyulai Várfürdő főépületének átalakítása is, amely során létrehozna egy 180 négyzetméteres új pihenőteret, a jelenlegi előtt. Az egykor reumatológiai szakrendelésként üzemelő épületszárnyban dolgozói öltözőket alakítanak ki, raktárakkal és mosodával. Áthelyezik a gyógymasszázst, annak modern recepciót és várót alakítanak ki.

Hozzátette: létrehoznak egy új masszázsszalont, valamint egy koedukált, 370 szekrényes öltözőt is építenek, továbbá egy, a főépületből könnyen elérhető gyorsbüfét is kialakítanak.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: a főépület átalakítása a szerződés szerint 10 hónapot vesz igénybe, így várhatóan jövő áprilisban kerül átadásra. A projekt költsége közel 940 millió forint, a kivitelező a gyulai Futizo Kft.

A polgármester beszélt arról is, hogy a felújítások ezzel nem érnek véget, azt tervezik, hogy ugyanennek a pályázatnak a részeként rekonstruálják a lovarda épületét is.

Kovács József országgyűlési képviselő elmondta: 1972-ben került Gyulára, a Gyulai Várfürdő, a mainál szerényebb körülmények között, már akkor is működött, és már akkor is óriási volt a vonzereje, az ország minden tájáról jártak ide a turisták. Hozzátette azt is, hogy az 1960-as években is sok gyógyulni vágyó kereste fel a fürdőt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)