Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos határrendészeti összesítő: 548 határsértő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. június 21. 09:00
Országos határrendészeti összesítő: 548 határsértő
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatója

A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 354 határsértőt tartóztattak fel, 194 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben június 20-án – írta a police.hu.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 28 határsértőt tartóztattak fel, Kelebia közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 13 esetben összesen 282 határsértőt tartóztattak fel, Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Kistelek, Mórahalom és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 31 határsértőt tartóztattak fel, Győr, Mosonmagyaróvár és Nagycenk közigazgatási területén.

A járőrök Pest vármegyében, Dabas közigazgatási területén egy határsértőt, Budapesten 2 határsértőt, Heves vármegyében, Lőrinci közigazgatási területén pedig 10 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, líbiai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 9 esetben összesen 192 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészése miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A járőrök, Mórahalom közigazgatási területén, 2023. június 20-án 2 órakor egy bolgár honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy török állampolgár vezetett. A járműben- rajta kívül- 16, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Ásotthalom közigazgatási területén, 2023. június 20-án 4 óra 30 perckor, a járőrök egy moldovai honosságú személygépkocsit és annak moldovai állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték, miután a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva egy kerítésnek hajtott. A járműben utasként 9 fő, magát afgán állampolgárnak valló külföldi utazott. A baleset során senki sem sérült meg.

A rendőrök 2023. június 20-án 5 óra 40 perckor Forráskút közigazgatási területén, ellenőriztek egy osztrák honosságú tehergépjárművet, annak szír állampolgárságú vezetőjét és a sofőr szír állampolgárságú segítőjét. A gépkocsiban 23 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a járőrök, Lőrinci közigazgatási területén, a 21-es számú főúton 2023. június 20-án 8 óra 51 perckor egy lengyel honosságú gépkocsit ellenőriztek, amit egy ukrán állampolgár vezetett. A járműben- rajta kívül- 8, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a

rendőrök Mosonmagyaróvár közigazgatási területén, az M1-es autópályán, 2023. június 20-án 9 óra 20 perckor egy magyar honosságú tehergépkocsival, vezetőjével és utasaival intézkedtek. A járművel a román állampolgárságú sofőr megállítását megelőzően egy előtte haladó autónak ütközött, majd kiugrott és elszaladt. Az egyenruhások rövid időn belül a közelben elfogták. A tehergépjárműben a sofőrön kívül 29, magukat szír állampolgárnak valló személy utazott.   

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)