Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Bozsó-gyűjtemény darabjaiból nyílik kiállítás a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. június 14. 16:00
A Bozsó-gyűjtemény darabjaiból nyílik kiállítás a Kohán Képtárban
A tárlat a Bozsó 100 emlékévhez kapcsolódik

Bozsó János (1922–1998) Munkácsy-díjas festőművész, múzeumalapító alkotásaiból és néprajzi, iparművészeti gyűjteményének darabjaiból nyílik kiállítás június 15-én a Kohán Képtárban.

A gyulai kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft. közleményében azt írta: a kecskeméti alkotó a népművészeti tárgyak gyűjtőjeként fordult az alföldi festészet, azon belül a kolorisztikus irányzat felé, amelynek elismert képviselőjévé vált.

„Alkotóként nem leplezi emócióit, expresszív erővel jeleníti meg az emberi érzelmeket a fények és árnyékok ellentétében, az alföldi táj fellegeiben, a szélfútta fák hajladozásában, a víztükrök rezdülésében. Saját sorsát kereste és látta a rekkenő napsütésben, a derengő párában, a végtelen horizontban” – fogalmaznak.

A művész kezdetben csendéleteihez keresgélt a gyermekkorából ismert paraszti használati tárgyakat, majd gyűjteni kezdte azokat, hogy megmentse őket az utókornak. Négy évtizeden át gyarapított kollekciójában helyet kaptak többek között festett, faragott kelengyésládák, gondolkodószékek, míves borotvatokok, mángorlók, valamint a történelmi Magyarország kerámiaedényei, az egykori kismesterségek emlékei. Bozsó János idővel iparművészeti tárgyakat is elkezdett gyűjteni, egyebek mellett faragott reneszánsz ládák, intarziával ékesített barokk és rokokó ruhásszekrények, biedermeier írószekreterek, festett fajanszedények, aranyozott porcelánok és metszett üvegedények kerültek a gyűjteményébe, melyet szülővárosának, Kecskemétnek ajándékozott.

A régió legnagyobb látogatható magánkollekciója abban az 1786-ban épült barokk lakóházban kapott helyet, amelyben Klapka György, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornoka élt két éven át piarista kisdiákként. Bozsó János az 1950-es évek második felében, fiatal festőművészként költözött ide, itt kezdődött műgyűjtői tevékenysége.

A Gyulára érkező vendégkiállításon a festő huszonnyolc alkotása lesz látható, valamint gyűjteményi hagyatékának két darabja: egy ülőgarnitúra, mely Erzsébet királyné bizalmasának és felolvasónőjének, Ferenczy Idának a hagyatékából származik, valamint egy parasztbútor.

A közleményben kiemelték: a tárlattal folytatódik az a hagyomány, hogy a Kohán Képtárban kiemelkedő gyűjteményeket mutatnak be a turisztikailag legfrekventáltabb időszakban.

A 18 órakor kezdődő megnyitón köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti és Görgényi Ernő gyulai polgármester. A tárlatot Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke nyitja meg.

Az időszaki kiállítás szeptember 3-ig látogatható a képtárban.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)