Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Daruval és merülőfallal védik a gyulai duzzasztót

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. június 10. 11:00
Daruval és merülőfallal védik a gyulai duzzasztót
Folytatódott a megrongálódott gyulavarsándi híd bontása

24 órás figyelőszolgálatot látnak el a Gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen

Fotó: Kövizig

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) szakemberei daruval és merülőfal szükség szerinti telepítésével védik a gyulai duzzasztót a szerdán megrongálódott gyulavarsándi híd elsodródott darabjaitól – tájékoztatott közleményében Szabó János igazgató.

Mint írta, a partiumi híd bontása pénteken folytatódott; az elbontott darabokat a hullámtérből eltávolítják, hogy egy esetlegesen érkező árhullám se tudja azokat magyar területre sodorni. A román vízügyi szakemberek emellett ideiglenes terelőművet feszítettek a mederbe, hogy az elsodródó híddarabokat felfogják.

A közlemény hangsúlyozza: a Kövizig munkatársai a gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen felkészülten várják az esetlegesen érkező uszadékokat. Mivel a híd fagerendáit vasszerkezet is rögzítette, nemcsak a gerendák, de a vasdarabok is nagy kárt tudnának okozni a duzzasztó tömlőjében.

A fagerendákat elszállítják a hullámtérből

Fotó: Kövizig

Az esetlegesen érkező híddarabokat daruval és merülőfal szükség szerinti telepítésével azonnal ki tudják terelni, emellett a szakemberek munkáját fénytoronyok is segítik, amelyekkel 24 órában látnak el figyelőszolgálatot a gyulai duzzasztónál és a gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen.

A közlemény kitér rá, hogy pénteken a gyulai duzzasztó tömlőjét újra feltöltötték, és a duzzasztást visszaállítottuk a nyári szintre, így újra biztosítani tudják az Élővíz-csatorna friss vízzel való betáplálását.

Az igazgató közölte: pénteken az igazgatóság 24 munkatársa vett részt a védekezésben.

A román szakemberek ideiglenes terelőművet feszítettek a mederbe

Fotó: Gyulai Hírlap – Kövizig

Mint arról beszámoltunk, a román határszelvény fölött körülbelül két kilométerre fekvő, 1904-ben épült gyulavarsándi híd gerendái a folyóba hullottak, és a víz folyásával elindultak Magyarország felé. Az eset miatt pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)