Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ingyen nő a baktériumellenes gyógynövény

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla • MAGAZIN • 2023. május 14. 11:00
Ingyen nő a baktériumellenes gyógynövény
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Fotó: gyepgazdalkodas.hu

A világ minden táján megtalálható, az egyik legigénytelenebb növény, a lósóska. Angliában a középkorban mágikus erőt tulajdonítottak neki, amely segített elűzni a boszorkányok rontását, de különböző gyulladásokat és a fogfájást is gyógyították vele. Az amerikai indiánok sebek, fekélyek gyógyítására használták.

A lósóska gyógyhatása igen széles körű: serkenti az epetermelést, elősegíti a szervezet salaktalanítását, méregtelenít, májtisztító, vízhajtó és enyhe hashajtó. Erős antibakteriális hatása miatt bőrgyulladások (a pikkelysömör, az ekcéma) esetén is segíthet. Kiváló vérképző, de segít az asztma és egyéb légúti panaszok kezelésében is. Csökkenti a magas vérnyomást, a gyomor- és ízületi panaszokat, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott.

B1-, B2-, B3- és C-vitaminokban gazdag, és sok ásványi anyagot is tartalmaz, cinket, kálciumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot, krómot, mangánt, nátriumot, szelént, szilíciumot és vasat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a lósóska baktériumellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, elpusztítja a Salmonella, Staphylococcus és Escherichia coli baktériumokat.

Gyógytea készíthető leveléből és magjából, de zsenge levelei ehetők nyersen is. Készíthető belőle főzelék, leves vagy saláta. Mindennapos fogyasztásra nem való, mivel levele nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, amely felgyűlhet a szervezetben, és vesekövet okozhat, viszont kúraszerűen alkalmazható.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)