Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is pünkösdi királyt választanak a gyulai várban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2023. május 10. 15:46
Idén is pünkösdi királyt választanak a gyulai várban
A megmérettetésre bárki jelentkezhet, a legügyesebb jutalma egy hordó sör

A fotó a tavalyi eseményen készült 

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

Idén is pünkösdi királyt választanak május 29-én, pünkösdhétfőn a gyulai várban, a megmérettetésre bárki jelentkezhet – tudta meg lapunk Fekete-Dombi Ildikótól, a várat is működtető Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatójától.

Kifejtette: a pünkösdikirály-választás a mai látogatóknak szóló látványosság, amely a korabeli használati eszközök révén megidézi a 16. századi végvári életet.

Elmondta: a bajvívást egy elhajított koszorú szablyával való felszúrása jeleníti meg, a riadójelzést követő készülődést a szakállaspuskával való futás, a sérült bajtársak kimenekítését pedig a cipelés. Emellett az íjászat is a feladatok között szerepel majd.

Nemcsak a vetélkedés, hanem a nyeremény is emlékeztet az egykori játékra: a legügyesebb játékos egyhordónyi, vagyis hatvan korsó sörre lesz a vendége a vár melletti Rondella Terasznak – tájékoztatott az ügyvezető.

Fekete-Dombi Ildikó emlékeztetett: 2020-ban a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai között rendeztek vetélkedést pünkösdhétfőn a várban, a mostani formában pedig tavaly szervezték meg először a pünkösdikirály-választást a hagyományőrző civil közösség közreműködésével.

A gyulai vár pünkösdikirály-választása hétfőn 11 órakor kezdődik. A szurkolók és érdeklődők várbelépővel tekinthetik meg a látványosságot, a versenyzőknek a belépés díjtalan.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)