Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Húsvét a gyulai várban és a kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. április 01. 16:12
Húsvét a gyulai várban és a kastélyban
Mutatjuk, mivel várják az érdeklődőket

Folyamatosan nyitva tart, és programokkal várja a vendégeket a húsvéti hosszú hétvégén a gyulai vár és az Almásy-kastély – tájékoztatta lapunkat Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője.

– Megszokott már a gyulai kiállítóhelyeken, hogy tekintettel a városba nagy számban érkező turistákra a hagyományosan szünnapnak számító hétfőn is látogathatók – fejtette ki. Hozzátette: a vár és a kastély eseményei a környéken élőknek is kiváló programlehetőséget jelentenek.

Elmondta: a két kiállítóhely szombaton, vasárnap és hétfőn is 10 és 18 óra között tart nyitva.

Mint ismertette, a kastélyparkban mindhárom napon élő nyulakat láthatnak a gyerekek, és olyan játékokat próbálhatnak ki, amelyekkel bő száz éve játszottak. Az Almásy-kastélyban vasárnap illatos vizet készíthetnek a látogatók, másnap pedig tojást díszíthetnek a mai eszközökkel, a mai látványvilágnak megfelelő formában. A kastély Stefánia-szárnyának csemegetárában vasárnap és hétfőn is helyi termelőktől származó főtt sonkát, főtt tojást és kovászos kenyeret kínálnak majd.

A várban a régi népi játékok kerülnek előtérbe a hosszú hétvégén. Az érdeklődők vasárnap írókázással és berzseléses technikával a hagyományos tojásfestést is gyakorolhatják.

Mindkét helyszínen fotópontok is várják a látogatókat – emelte ki az ügyvezető.

Fekete-Dombi Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy április elsejétől a működtetésükben lévő valamennyi kiállítóhely visszatér a nyolcórás nyitvatartási rendhez. A vár, az Almásy-kastély és az Erkel-emlékház 10-től 18 óráig, a Kohán Képtár és a Ladics-ház a szokott fél-fél napos rotációban, 10 és 13 óra között, valamint 13.30 és 18 óra között tart nyitva.

 

A húsvéti hosszú hétvége programja a gyulai várban és az Almásy-kastélyban

Április 8–10. (szombat–hétfő)              

Nyúlbirodalom a kastélyparkban

Nézd meg élőben a húsvéti nyulat, aztán próbáld ki, mikkel játszottak ükanyáink!

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély parkja

 

Április 8–10. (szombat–hétfő)              

Kastélyos mosolyt kérek!

Öltözz korabeli ruhákba, és pattanj fel a dámanyeregbe! Vidd haza az élményt a telefonodon, vagy oszd meg azonnal az ingyenes wifivel!

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély előtere

 

Április 8–10. (szombat–hétfő)              

Fél évezred, maradhat?

Katonának vagy szerzetesnek ugranál vissza az időben? Középkori ruhák felpróbálásával biztosítjuk, hogy felvegyél akár több személyiséget is. De ha gyerek maradnál, gólyaláb, petrencés rúd, koszorúdobás segítségével mutatjuk, mikkel játszottak régen.

Részvétel várbelépővel.

Helyszín: a vár fazekas terme és udvara

 

Április 9–10. (vasárnap, hétfő) 10.00–16.00

Húsvét java egy tányéron

A húsvét elengedhetetlen finomságait tálaljuk helyi termelők közreműködésével. Főtt sonka, főtt tojás, melléjük kovászos kenyér a legjavából, valahogy úgy, ahogyan eleink ehették.

Ár: 2900 Ft/adag

Helyszín: Almásy-kastély csemegetára

 

Április 9. (vasárnap) 10.30

Tikmonyt hímzünk

Megmutatjuk, hogyan csinálták, aztán rád bízzuk, hogy hagyományos népi tojásfestési technikával díszíts tojást. Neked melyik sikerül szebben: az írókázás vagy a berzselés?

Részvételi díj: 1950 Ft/fő (tartalmazza 3 db tojás díszítését, valamint egy pohár gyulai háziszörpöt)

Helyszín: a vár fazekasterme

 

Április 9. (vasárnap) 14.00

Szagos lötty

A lányok amiatt fogják szeretni, mert ajánlhatják az erős szagú pacsulik helyett, a fiúk pedig azért, mert egyediek lehetnek általa. Illatos vizet készíthetsz a másnapi locsolkodásra interaktív történelmi előadással fűszerezve.

Részvételi díj: 1950 Ft/fő (tartalmazza az illatos víz elkészítéséhez szükséges hozzávalókat, a történelmi ismertetőt, valamint egy pohár gyulai háziszörpöt)

Helyszín: Almásy-kastély csemegetára

 

Április 10. (hétfő) 10.30

Húsvéti tojáskészítés

Ezen az eseményünkön csak felidézzük, hogyan díszítették a tojást eleink, mi mai eszközökkel, divatos díszítéseket viszünk fel a tojásra. A foglalkozást történész munkatársunk a húsvétról és az ahhoz kapcsolódó szokásokról szóló előadása teszi teljessé.

Részvételi díj: 1950 Ft/fő (tartalmazza 3 db tojás díszítését, a történelmi előadást, valamint egy pohár gyulai háziszörpöt)

Helyszín: Almásy-kastély csemegetára

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)