Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Készülj a nyárra, itt az idő gondoskodni az árnyékolásról!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. március 20. 12:25
Készülj a nyárra, itt az idő gondoskodni az árnyékolásról!
Ha kertes házban élsz, akkor számos megoldás áll rendelkezésedre

Bár a nyár még messzinek tűnhet, de a kellemes tavaszi időszak az utóbbi években olyannyira lerövidült, hogy gyakran csak napoknak tűnik, és máris azon kapjuk magunkat, hogy a napsugarak égetnek, és keressük az árnyékot. Ilyenkor a napon töltött idő már kevésbé élvezetes, és nem is ajánlatos sokat kint tartózkodni az erős UV sugárzás miatt, ami májustól már 7-es erősségű lehet. Az árnyék valóságos kincs a kertben is, - ha pedig nincs, akkor itt az ideje megteremteni.  Ha kertes házban élsz, akkor számos megoldás áll rendelkezésedre, ha még csak most gondolkozol az árnyékoláson, vagy épp újítanál a régi poros, csíkos napernyőn. Cikkünkben most adunk 4 remek árnyékolási tippet, amelyek közül mindenki megtalálhatja a kertjébe - teraszára leginkább illőt!

Az örök klasszikus, a könyökkaros napellenző

Ha kitekerhető napellenzőre gondolsz, ne a szülők és nagyszülők teraszán lévő, rég divatjamúlt, élénk-csíkos verziókra gondolj. Az a korszak már elmúlt, és bár a kertvárosokban még találkozni egy-egy régről itt maradt modellel, ma már sokféle trendi darab közül választhatunk a gyártók kínálatában. A napellenzők valójában sosem mentek ki a divatból, ha árnyékolásról van szó. Igaz, a fénykorukat Magyarországon körülbelül húsz éve élték, amikor még nem volt ennyiféle választási lehetőség, mint napjainkban. 

A napellenző még ma is nagyon jó választás, ha teraszárnyékolásról van szó, hiszen tartós és időtálló, nem is tartozik a legköltségesebb árnyékolók közé (persze itt is akadnak borsosabb árúak, például a motoros napellenzők). Sokan azért is szeretik, mert könnyedén betekerhető, ha épp arra vágyunk, hogy érjen minket a nap, vagy több fény jusson be a házba. 

Színek tekintetében leginkább a bézs és törtfehér népszerű, amely valóban jó választás, hiszen mindenféle környezethez illeszkedik, nem sötétíti el a teraszt, és biztosan nem megy ki a divatból egyhamar. 

A teraszárnyékolás – így a napellenző - mellett szól még egy óriási érv: használatukkal a nyári hónapokban még a villanyszámlán is spórolhatunk! Napellenző mellett a ház belső terében is hűsebb marad, és ha van klíma, annak is kevesebb dolga lesz. 



A napellenző olcsóbb és bohémebb kistestvére, a napvitorla

Ha a teraszodon esetleg már van napellenző, de elférne még a kertben egy nyugodt árnyékos hely, akkor bátran ajánljuk a napvitorlákat.  Nem hiába örvend óriási népszerűségnek: mindenféle méretű és színű napvitorlával találkozhatunk a lakóházak kertjeiben, köztereken - például játszóterek felett, és vendéglátóhelyek teraszain.  A napvitorlákkal szellős és nyílt érzetű marad a tér, egy-két óra alatt könnyen installálható, és gyakorlatilag bármilyen adottságú és méretű területre beilleszthető: teraszra, ház oldalához és akár medence fölé is jó választás. Napvitorla kerülhet tartóoszlopokra (ez esetben biztosítani kell a szilárd, stabil alapot), vagy akár kampókkal a ház falához és kerítéshez is rögzíthetjük. A hideg hónapokban pedig könnyedén leszerelhető, így megkímélhetjük a csapadéknak való kitettségtől. 



Az elegáns kerti pihenő: pavilon

Ha egy árnyékos helyet szeretnél kialakítani a kertedben, ami stílusos helyszíne lehet családi és baráti összejöveteleknek, akkor kevés jobb megoldás van, mint egy elegáns kerti pavilon. Sokféleképpen kiépítheted ezt a teret: használhatod ülőgarnitúrával és TV-vel kiegészített kültéri lakótérként, főzéshez szabadtéri konyha kialakításával, fedetté tehetsz vele kültéri jakuzzit, de még akár egy kerti bárt is becsempészhetsz alá. Ez a kényelmes belső tér kiterjesztése, amelyet kedved szerint berendezhetsz a megszokott kényelmi elemekkel.

Bármilyen kialakítást választasz, a hangulatos kerti pavilon mindenki kedvenc helye lesz az udvaron. De vigyázz: garantáltan a te kerted lesz ezentúl minden nyári grillezés helyszíne!

A pavilon a kert éke is: egy olyan fókuszpont az udvaron, ami vonzza a tekintetet, és feldobja még a legegyszerűbb kert összképét is. Attól függően, hogy a táj többi része hogyan van kialakítva, könnyen beilleszthető egy meglévő teraszos részre vagy kert bármely pontjára.

A kerti pavilon emellett befektetésnek is kiváló, mivel növeli az ingatlan értékét, hiszen extra helyszínt biztosít a szabad levegőn való kikapcsolódáshoz. 

Ha a klasszikus, elegáns híve vagy, akkor ajánljuk a fából készült pavilonokat – számos kész modell kapható a piacon, de ha van egy ügyes asztalosod, akkor egyedit is gyártathatsz. Léteznek azonban olcsóbb megoldások is: ilyenek például a modernebb megjelenésű alumíniumvázas, polikarbonát tetővel rendelkezők, vagy a leginkább pénztárcabarát ponyvával fedett pavilonok. A fával ellentétben ezeket könnyebb mozgatni, ha idővel máshova helyeznéd el a kertben. 



És végül a legzöldebb megoldás: ültess növényeket!

Ültetni mindig jó ötlet, hiszen a növények amellett, hogy gyönyörűek, jót tesznek a közérzetnek is, csökkentik a szorongást, javítják a levegő minőséget, és hűtenek is.

Faültetéssel persze nem egyik napról a másikra terem árnyék a kertben, de mégis jó befektetés, hiszen megfelelő gondozással évtizedekig élvezhetsz egy szép fát, amely értéke nem mérhető egy tárgyéhoz, amely az évek múlásával elavul, kimegy a divatból, vagy tönkremegy. A fa az évek előrehaladtával csak szebb lesz, és árnyékában is egyre többen elfértek majd. Ha kifejezett célod, hogy időt tölts a fa alatt, vagyis esetleg kerti asztalt, padot tennél alá, akkor mindenképp olyan fajtát válassz, amely nem hullik és „koszol” túlságosan. Számos gyorsan növő fa létezik, amely akár 1-2 év alatt árnyékot adhat. Ilyen például a szomorúfűz, amely nemcsak a vízparton, hanem a kertben is jól megél. Fontos, hogy legyen elegendő helye, és gondoskodj a locsolásáról – így akár három métert is nőhet évente. 

Egy másik kedvelt típus a fehér akác, amely szintén gyorsan nő, és leveleit csak ősszel hullajtja le, a virágai pedig csodás illatot árasztanak! Csakúgy, mint az egzotikus külsejű japán selyemakácé, amely egyre több helyen jelen van a kertvárosokban.

Természetesen, ami árnyékot ad, az bizonyos mennyiségben hullik is – de ezekkel a fajtákkal nem kell majd minden percben az asztalt törölgetned, és lombkoronájuk alatt kellemesen eltöltheted a nyári délutánokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)