Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat egy gyulai férfi ellen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • HÍREK • 2023. március 20. 16:00
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat egy gyulai férfi ellen
A férfi segédápolóként sértette meg foglalkozásának szabályait

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat, és próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a Gyulai Járási Ügyészség egy 51 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki segédápolóként sértette meg foglalkozásának szabályait, és ezzel hozzájárult egy idős beteg halálához – közölte a Békés Vármegyei Főügyészség.

Közleményükben azt írták, a férfi 2009 óta dolgozott kórházban segédápólóként. 2019. szeptember 30-tól november 4-ig több alkalommal is ő végezte egy 72 éves mozgásképtelen, fekvőbeteg idős fürdetését.

A magatehetetlen beteg fürdetése csak speciális fürdetőszékben és két, ápolói munkakört ellátó személy által lett volna végezhető szakszerűen és biztonsággal. Az osztályon rendelkezésre álltak ilyen speciális fürdetőszékek, és a fürdőhelyiség is megfelelő nagyságú volt bármelyik szabályosan használható fürdetőszék használatához.

A terhelt ennek ellenére egy fémvázas, kerekes szobai WC-széket használt, melynek lábain a kerekek körbeforogtak, de mechanikusan kifelé fordítva rögzíthetők voltak. 2019 novemberében a terhelt a fürdetéshez használt szobai WC-szék kerekeit nem rögzítette, nem fékezte le, ezért amikor a sértett bekötözött lábait – hogy elkerülje a kötés beázását – legalább egy méter magasan megemelve egy 35 centiméter magasságú műanyag szemeteskuka tetejére helyezte, a szék a beteggel együtt hátrabillent, és a sértett beverte a fejét a csempézett falba.

A terhelt, mivel sérülést nem észlelt, és tudott kommunikálni a beteggel, befejezte a fürdetést, és visszavitte a beteget a kórterembe, ahol a diplomás ápolónak jelezte, hogy a beteg beverte a fejét. Dél körül a sértett aluszékonnyá vált, ezért azonnal CT vizsgálatot rendeltek el,
amely kimutatta a koponyaűri bevérzést. Bár a idős férfin életmentő műtétet hajtottak végre, elhalálozott.

Az elszenvedett ápolási baleset miatt bekövetkező koponyaűri sérülés és a halál között közvetett az ok-okozati összefüggés. A halálos eredmény bekövetkezését a baleset során kialakult heveny traumás keményburok alatti vérömleny és a már korábban fennálló, idült keményburok alatti vérömleny együttesen okozta – olvasható a közleményben.

A járási ügyészség indítványa szerint a nyomozás során felmerült 730 ezer forintot meghaladó bűnügyi költséget is neki a sértettnek kell majd megfizetnie.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)