Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is átadták a Gyulakonyha új épületét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. március 16. 16:25
Hivatalosan is átadták a Gyulakonyha új épületét
A projekt teljes költsége 725,3 millió forint volt

görgényi ernőkovács józsefnobilis mártonbódi beáta és ambrus györgy

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Hivatalosan is átadták a Gyulakonyha új, az egykori relégyár épületében létrehozott telephelyét.

Az ünnepségen elhangzott, az épületet 2018-ban vásárolta meg az önkormányzat, az építkezés 2022. január 10-én kezdődött el, a műszaki átadásra pedig ugyanabban az évben, november 25-én került sor. A dolgozók 2023. február 11-én vették használatba az új konyhát.

Ambrus György, a Gyulakonyha NKft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, nagy utat tettek meg eddig a napig, az pedig nagyon nagy dolog a város és a szakma életében, hogy egy új, a 21. századnak megfelelő konyhába költözhettek.

Kiemelte: 2022-ben több mint 1,1 millió adag ételt vittek ki a gyermekeknek, az időseknek pedig 521 ezer adagot, így az összes adag meghaladta az 1,6 milliót. Mint fogalmazott, ez idén biztos több lesz, hiszen több ezer adag étel készül minden nap az új épületben.

Hozzátette, hogy igyekeznek odafigyelni az ökológiai lábnyomra is, ezért tavaly vásároltak két elektromos teherautót, amelyeket az ételek kiszállítása során hasznosítanak, valamint fákat is ültettek az épület előtt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Fontos számukra a rövid ellátási lánc is, ezért az alapanyagok legtöbbjét igyekeznek helyi termelőktől beszerezni – mondta az ügyvezető.

Az egykori relégyár épületét még a városi tanács adományozta a vállalat építése céljából az 1960-as évek végén. A vállalat a Ganz-hoz tartozott, az üzem nyereséges volt, ennek ellenére 1992. december 31-én bezárták, a dolgozókat elbocsátották – ismertette Görgényi Ernő polgármester.

Megtudtuk, az épület azóta üresen állt és folyamatosan romlott az állapota, a rehabilitáció ezért városképi szempontból is fontos volt.

Visszaemlékezett, hogy az épületet nem volt egyszerű megvásárolni, azon több mint 23 milliárd forint keretbiztoséki jelzálogjog volt. A tulajdonossal és a Magyar Fejlesztési Bankkal kellett megegyezni, hogy valós piaci értéken vásárolhassák meg az ingatlant, az összeg végül 41 millió forint lett.

A városvezető aláhúzta: a projekt teljes költsége 725,3 millió forint volt, amelyből 676,5 millió forint a pályázati támogatás, ez az összeg tartalmazza a kormányhoz benyújtott ráemelési kérelem összegét, 277 millió forintot. A gyulai önkormányzat közel 49 millió forint önerőt biztosított a projekthez.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy örömünnep és mérföldkő a mai nap, hiszen egy újabb csoda születésének vagyunk szemtanúi.

Hangsúlyozta: a projekttel a gyulai városvezetés egy régi álma, a közétkeztetés modernizációja vált valóra.

„Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni” – idézte beszédében Hérakleitoszt Kovács József országgyűlési képviselő.

Mint mondta, a régi Gyulakonyha, ahol az emberek évtizedeket töltöttek el megszűnt, de a Nürnbergi utcán épült valami új, valami tökéletes, amely számtalan szempontból jobb helyen van, mint elődje.

– Tegnap az egész ország díszbe borult, Gyula azonban ma is ünnepel, hiszen most kerül átadásra a Gyulakonyha főzőkonyhája és az ehhez kapcsolódó, teljes infrastruktúrát magába foglaló épület – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Aláhúzta: a projekt nem csupán a források tekintetében jelentős, hanem egy évtizedek óta üresen álló gyárépület tökéletes kihasználása is, amely látványán túl a főzőkapacitását tekintve is tekintélyt parancsoló.

Hozzátette, hogy a közétkeztetés Magyarországon élelmiszerellátásában kulcsszerepet játszik, hazánkban csaknem 10 ezer főző- és tálalókonyha működik, amely naponta 1,5-2 millió ember étkezését biztosítja.

Az elmúlt években a kormány és az önkormányzatok is jelentősen növelték a közétkeztetésre fordított forrásokat, a költségvetési törvény 2023-ban 100 milliárd forintot író elő a közétkeztetés finanszírozására, amely azt jelenti, hogy 2010 óta az erre fordított pénz megháromszorozódott – fogalmazott az államtitkár.

A köszöntők után, a szokásoktól eltérően, nem egy nemzeti színű szalagot vágtak át a jelenlévők: Nobilis Márton egy külön erre az alkalomra készíttetett fakanalat adott át Ambrus Györgynek. A folytatásban okleveleket adtak át a projektben résztvevők számára, majd bejárásra és állófogadásra hívták a jelenlévőket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)