Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három érdekesség a magyar pörköltkultúráról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. március 09. 15:00
Három érdekesség a magyar pörköltkultúráról
Válasszon jövő heti étlapunkról!

Ön tudta, hogy a 18. században a pörkölt és a gulyás kifejezést ugyanarra az ételre használták? Az érdekességek mellett most eláruljuk, hogy milyen különlegességekből készülhet pörköltféle, valamint cikkünkből azt is megtudhatja, hogy milyen szállal kapcsolódik be a hús és paprika házasságának kultúratörténetébe az 1831-es kolerajárvány.

1. Ha a magyar konyháról beszélünk, akkor talán a pörkölt az, amely először az eszünkbe jut, hiszen ez az étel már az étkezési kultúránkba van kódolva. A hazai ízek kedvelőit rendszerint örömmel tölti el az a pillanat, amikor ez a fogás kerül fel a tányérjára. Alkalmanként azonban ízlelőbimbóinkat is meglephetjük egy-egy újítással. Ha egy kis változatosságot szeretne, akkor a „klasszikusnak” nevezett húsfélék helyett akár a tőgyből, a lépből vagy a szívből készített pörköltet is érdemes lehet megkóstolnia.

2. Csíki Sándor gasztroblogger kutatómunkájából megtudhatjuk, hogy a pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti fogássá. A 18. században a parasztok eltanulták a gulyáshús receptjét a pásztoroktól, azonban ők pörköltnek nevezték el. Ez azt jelenti, hogy ekkor a gulyás és a pörkölt gyakorlatilag szinonimák voltak, tekintettel arra, hogy a paprikát csak a század végén kezdték el használni a konyhában.

3. A 19. század első felében, az 1831-es kolerajárvány idején vált egyre népszerűbbé az a pörkölt, amit ma ismerünk. Ebben az időszakban a kolera ellen nagy mennyiségben fogyasztottak paprikás ételeket, bort és italokat. Néhány évtizeddel később az Alföldről szóló leírások alapján a paprikás hús volt a leggyakoribb fogás, annyira, hogy a lakodalmi ételek rangjára emelkedett.

Ez a hazai magyar specialitás nyugdíjas ellátottjaink egyik kedvenc fogása, így a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) étlapjára több változatban is rendszeresen felkerül a hagymával és paprikával készített paprikás hús.

A BTESZ házhozszállítással kedvezményes, kétfogásos, finom ebédet (leves+főétel) biztosít nyugdíjasoknak. Önnek csupán választania kell változatos étlapunkról. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a https://btesz.hu/etlap-b/ honlapon.

Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket!

03.13. HÉTFŐ

A: Magyaros gombaleves – sertéssült, szárazbabfőzelék
B: Karalábéleves – kínai édes-savanyú csirkemell, párolt rizs

03.14. KEDD

A: Sárgaborsó-krémleves – Lecsós szelet, tarhonya
B: Húsleves – Vegyes sertéspörkölt, zöldbabfőzelék

03.15. SZERDA

Nemzeti ünnep

03.16. CSÜTÖRTÖK

A: Paradicsomleves – rántott sertésszelet, párolt rizs
B: Kertészleves – harcsapaprikás, főtt tészta

03.17. PÉNTEK

A: Jókai bableves – vajas pogácsa
B: Sertésraguleves – tejbegríz

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)