Ön tudta, hogy a 18. században a pörkölt és a gulyás kifejezést ugyanarra az ételre használták? Az érdekességek mellett most eláruljuk, hogy milyen különlegességekből készülhet pörköltféle, valamint cikkünkből azt is megtudhatja, hogy milyen szállal kapcsolódik be a hús és paprika házasságának kultúratörténetébe az 1831-es kolerajárvány.
1. Ha a magyar konyháról beszélünk, akkor talán a pörkölt az, amely először az eszünkbe jut, hiszen ez az étel már az étkezési kultúránkba van kódolva. A hazai ízek kedvelőit rendszerint örömmel tölti el az a pillanat, amikor ez a fogás kerül fel a tányérjára. Alkalmanként azonban ízlelőbimbóinkat is meglephetjük egy-egy újítással. Ha egy kis változatosságot szeretne, akkor a „klasszikusnak” nevezett húsfélék helyett akár a tőgyből, a lépből vagy a szívből készített pörköltet is érdemes lehet megkóstolnia.
2. Csíki Sándor gasztroblogger kutatómunkájából megtudhatjuk, hogy a pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti fogássá. A 18. században a parasztok eltanulták a gulyáshús receptjét a pásztoroktól, azonban ők pörköltnek nevezték el. Ez azt jelenti, hogy ekkor a gulyás és a pörkölt gyakorlatilag szinonimák voltak, tekintettel arra, hogy a paprikát csak a század végén kezdték el használni a konyhában.
3. A 19. század első felében, az 1831-es kolerajárvány idején vált egyre népszerűbbé az a pörkölt, amit ma ismerünk. Ebben az időszakban a kolera ellen nagy mennyiségben fogyasztottak paprikás ételeket, bort és italokat. Néhány évtizeddel később az Alföldről szóló leírások alapján a paprikás hús volt a leggyakoribb fogás, annyira, hogy a lakodalmi ételek rangjára emelkedett.
Ez a hazai magyar specialitás nyugdíjas ellátottjaink egyik kedvenc fogása, így a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) étlapjára több változatban is rendszeresen felkerül a hagymával és paprikával készített paprikás hús.
A BTESZ házhozszállítással kedvezményes, kétfogásos, finom ebédet (leves+főétel) biztosít nyugdíjasoknak. Önnek csupán választania kell változatos étlapunkról. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a https://btesz.hu/etlap-b/ honlapon.
Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket!
03.13. HÉTFŐ
A: Magyaros gombaleves – sertéssült, szárazbabfőzelék
B: Karalábéleves – kínai édes-savanyú csirkemell, párolt rizs
03.14. KEDD
A: Sárgaborsó-krémleves – Lecsós szelet, tarhonya
B: Húsleves – Vegyes sertéspörkölt, zöldbabfőzelék
03.15. SZERDA
Nemzeti ünnep
03.16. CSÜTÖRTÖK
A: Paradicsomleves – rántott sertésszelet, párolt rizs
B: Kertészleves – harcsapaprikás, főtt tészta
03.17. PÉNTEK
A: Jókai bableves – vajas pogácsa
B: Sertésraguleves – tejbegríz