Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2023. február 08. 15:00
A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét
A folyamat automatikus

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV.

A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Akinek nincs KAÜ-azonosítója – például ügyfélkapu-hozzáférése –, az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Nekik az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen május 2-áig küldi el postán – tájékoztatott a NAV.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magánszemély a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez felhasználhatja.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve –, ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz – írják a közleményben.

Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet – például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem –, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre – például négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény –, amit év közben nem érvényesítettek, és ezt most a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 22-éig – ismerteti a NAV.

A kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz – mint például személyi kedvezmény vagy a magzatra érvényesíthető családi kedvezmény esetén az orvosi igazolást, illetve az első házasok kedvezményéhez a házassági anyakönyvi kivonatot –, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)