Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szabadulószoba a gyulai várban is

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. február 04. 09:45
Szabadulószoba a gyulai várban is
Új szolgáltatással várják az érdeklődőket

Új szolgáltatással, egy szabadulószobával bővül február 4-től a gyulai vár kínálata – tájékoztatott a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft.

Mint írták, a Turbánosok csapdájában elnevezésű játék az Almásy-kastély Török tornyából költözik át a vár jegypénztárának helyet adó Rondella emeletére.

Felidézték: az egyszintes, boltozatos, téglából épített, vakolt felületű Török torony eredetileg a gyulai várat a 16–17. században körülvevő palánkerődítés kaputornya volt, amely másfél évszázaddal a kastély megépítése előtt már állt. Az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc alakíttatta toronnyá a vár egykori védelmi rendszerének külső részét képező kaput. A huszártoronynak is nevezett épületrész a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete.

Bár a torony története indokolttá teszi az oszmán hódoltság idejébe visszaröpítő szabadulószoba ottlétét, a játék kerettörténete jobban illeszkedik a várhoz – indokolták a költözést. Hozzátették: a kastélyban működő másik két szabadulószoba a Harruckern és a Wenckheim család birtoklásának idejéhez kapcsolódik, ezeket egy harmadik, az Almásyakhoz kötődő játékkal szeretnék majd kiegészíteni.

A vár szabadulószobájába időpontot a kiállítóhely nyitvatartási napjain 13, 14 és 15 órára lehet foglalni a 06-66/650-218-as telefonszámon vagy személyesen az Almásy-kastély ajándékboltjában. A jegyeket a kastély ajándékboltjában lehet kifizetni, de online is megvásárolhatók a cooltix.hu/b/gyulakult oldalon (online jegyvásárlás esetén is időpontot is kell foglalni).

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)