Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Könnyítést jelent az exportra termelőknek a népegészségügyi termékadóra vonatkozó mentesség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. január 18. 10:00
Könnyítést jelent az exportra termelőknek a népegészségügyi termékadóra vonatkozó mentesség
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatára módosították az adójogszabályokat

Megszűnt az élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadóra (neta) vonatkozó fizetési kötelezettsége az exportpiaci értékesítés esetében, így a magyarországi feldolgozók nem lesznek a külpiacokon versenyhátrányban a külföldi cégekkel szemben – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Emlékeztettek: a kamara 2022 őszén javasolta a kormánynak, hogy az exportpiaci termék-előállítás esetén a termék-előállítók a kiszállított termékekre vonatkozóan mentesüljenek a netafizetési kötelezettség alól.

Közölték: az adójogszabályok módosításával 2022. november 8-tól netamentessé váltak azok a belföldi piacon netaköteles termékek, amelyeket változatlan formában vagy végtermék előállításához történő felhasználás után bizonyíthatóan az exportpiacokon értékesítenek. A netamentesség a módosítás után már kiterjed az exportra szánt termékek alapanyagául (összetevőül) szolgáló, önállóan a belföldi netafizetési körbe tartozó termékekre is, amelyekre a netatörvény korábbi hatálya kötelezettséget írt elő.

Az exportált terméket előállító vállalkozásnak a végtermék előállításához felhasznált összetevő mennyiségét hitelt érdemlően igazolniuk kell – derül ki a közleményből.

A kamara azt is jelezte: továbbra is javasolja, hogy a belföldi piacra szánt termékeknél is szűnjön meg a halmozódó netafizetés az összetett összetevőjű termékek esetében.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)