Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erzsébet királyné emlékére ültettek fákat a vízügyi szakemberek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2022. november 29. 18:00
Erzsébet királyné emlékére ültettek fákat a vízügyi szakemberek
Ferenc József és a királyné 165 évvel ezelőtt a fürdővárosban jártak

Forrás: facebook.com/kovizig

Fákat ültettek Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai és a Bodoky Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjai november 25-én – közölte a Kövizig a hivatalos közösségi oldalán.

Mint írták, a fákat – hét darab kőrist és egy kocsányos tölgyet – annak emlékére ültették, hogy Ferenc József és Erzsébet királyné 165 évvel ezelőtt a fürdővárosban jártak és megtekintették az épülő Gyula-békési Nagycsatornát.

Forrás: facebook.com/kovizig

Hozzátették: a fákat az egykori Erzsébet-emlékfák pótlására is ültették. Az eredeti emlékfák ültetését Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendelte el az Osztrák-Magyar Monarchia területén 1898-ban, két hónappal Erzsébet királyné meggyilkolása után.

A felhívásra 1899 júliusáig közel 2,8 millió fát, cserjét és bokrot ültettek el, a Gyulai Folyammérnöki Hivatal Szanazugban, a Fehér-Körös bal partján ültetett el 150 fát, amelyeket a felhívásban szereplő, Erzsébet királyné emlékfái feliratú táblával is elláttak. A fák időközben kiöregedtek, ki kellett azokat vágni, de részben természetes úton, részben újratöltéssel pótolták azokat.

Forrás: facebook.com/kovizig

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)