Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 6 tény a kosárlabdával kapcsolatban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. november 28. 13:06
6 tény a kosárlabdával kapcsolatban
A kosárlabda, mint sport, James Naismith nevéhez fűződik

Ha kedveled a sportfogadásokat, akkor bizonyára sokféle sportot szeretsz. A kosárlabdát sokan kedvelik, de sok mindennel még azok sincsenek tisztában, akik rendszeresen néznek kosár meccseket. Mutatunk is néhány érdekes tényt a kosárlabdával kapcsolatban!

A kosárlabda, mint sport, James Naismith nevéhez fűződik. Az úriembernek nem sok köze volt a sportokhoz, csak annyi, hogy testnevelő tanárként dolgozott, de ő maga nem igazán sportolt. A főnöke azonban megkérte, hogy találjon ki valamilyen beltéri sportot, így született meg a kosárlabda 1891-ben a massachussettsi Springfieldben, az IviBet login oldal szerint.

Michael Jordant mindenki ismeri, mint ahogyan az ikonikus cipőt, az Air Jordant is. Jordant azonban nem mindig engedték a pályára ebben a cipőben. Viszont ő fittyet hányt a szabályokra, és akkor ebben a csodacipőben lépett a pályára. Inkább kifizette a bírságot, minthogy megvált volna az ikonikus lábbelitől. Természetesen, később már nem voltak ilyen szigorúak a szabályok és több kosárlabdázó lábán is ez a cipő díszelgett. 

A kosárlabdának is megvannak a maga szabályai. Nem lehet lökdösődni és oly módon elvenni az ellenféltől a labdát, hogy az sérülést okozzon. Ez azonban nem mindig volt így. Ezt a szabályt 1910-ben hozták meg, és azóta is érvényben van. 

A korábbi időkben még sok minden más volt a kosárlabdával kapcsolatban is. Nem volt még speciális kosárlabda, hanem egyszerű focilabdát használtak ebben a sportban. És a hálós kosár sem így nézett ki, egy egyszerű, kézzel font kosarat használtak a játékosok. 

Amikor James Naismith kitalálta ezt a sportot, akkor még a sport játékideje sem annyi volt, mint napjainkban. Naismith két 15 perces félidőt javasolt, a kettő közötti 5 perc pihenővel. És sokáig így is játszották ezt a sportot. 

A kosárlabdában mindig is voltak játékvezetők. Amikor a kosárlabda pályán kívülre került, akkor a játékvezető dolga volt, hogy azt a pályára dobja, hogy a játékosok ismét játszani tudjanak. Azonban ez nagyon sok sérülést okozott, hiszen a játékosok szinte egyszerre vetődtek a labda után. Az ezzel kapcsolatos szabály is sokat változott. Mégpedig 1923-ban módosították a szabályokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)