Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ezeket kell betartani, hogy ne kelljen kihívni a tűzoltókat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. november 26. 09:00
Ezeket kell betartani, hogy ne kelljen kihívni a tűzoltókat
Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma

a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának tűzszimulációja 

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan 25 otthon gyullad ki ilyenkor – hívta fel a figyelmet a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. 

Csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt 64 lakástűz keletkezett tavaly advent időszakában, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett a lakás – írták. 

Azt javasolták, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak – tanácsolták.

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért könnyen meggyullad. Ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót, a karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs – hívták fel a figyelmet. 

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet – figyelmeztettek. 

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül, és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet – írták.

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)