Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkészültek a rabbiház látványtervei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. november 14. 14:27
Elkészültek a rabbiház látványtervei
Az épületben emlékhelyet és kegyhelyet alakítanak ki

Elkészült a rabbiház multimédiás és audiovizuális látványelemeket tartalmazó digitális koncepciója – tájékoztatta lapunkat Alt Norbert alpolgármester.

Kiemelte: a koncepció lesz az alapja annak a programnak, amelynek keretében a rabbiházból emlékhelyet és kegyhelyet alakítanának ki.

Az alpolgármester korábban elmondta, Diósi Lajossal, a Gyulai Zsidó Alapítvány elnökével még 2018-ban határozták el, hogy méltó emléket állítanak az egykor Gyulán élt zsidó közösségnek, így megalkották a zsidóemlékezet-programot. Ennek lényege, hogy az egykor a fürdővárosban élt zsidó közösséghez kapcsolódó tárgyi, szellemi, kulturális, építészeti örökséget számba veszik, összegyűjtik, majd méltó formában tárják a közönség elé.

A program részeként hozták rendbe 2018-ban a gyulai zsidó temetőt, a Gyulai Évszázadok Alapítvány gondozásában megjelent A gyulai zsidóság emlékkönyve című kötet, felújították a rabbiház tetőszerkezetét, és tartottak egy konferenciát is idén áprilisban.

Hozzátette: a Gyulai Zsidó Alapítvány CLLD-s forrásból nyert el pályázati támogatást, annak feltétele volt a konferencia megrendezése, illetve a digitális koncepció megalkotása is, amelyet a zsidóemlékezet-program szakmai testületének mutattak be nemrég.

Alt Norbert aláhúzta: a látványtervek lesznek az alapjai egy jövőbeni felújításnak, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) segítségével szeretnének elvégezni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)