Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hetven fát ültetnek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. november 11. 09:50
Hetven fát ültetnek Gyulán
Az önkormányzat a MOL-Új Európa Alapítvány pályázatán nyerte el a növényeket

Szászné dr. Várkonyi Adriennkiss tamásné és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Faültetési program indult Gyula városában november 11-én. Egy pályázatnak köszönhetően 70 darab fát ültetnek el városszerte, a munkálatokat a Paradicsomi lakótelepen kezdték el.

A helyszínen Görgényi Ernő polgármester elmondta, Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész javaslatára jelentkeztek a MOL-Új Európa Alapítvány által kiírt, Neked Zöldül elnevezésű programsorozatára, azon belül a VárosFa Program kezdeményezésre.

A pályázatot 10 ezer főnél nagyobb települések számára írták ki, amelyek 30–70 darab fát igényelhettek a megadott fajtákból. A főkertész az önkormányzati képviselőkkel konzultálva jelölte ki a helyszíneket.

A városvezető hozzátette: a kezdeményezést az Országos Erdészeti Egyesület is támogatja, egy oktatási programot állítottak össze, amelyet Gyulán a galbácskerti óvodában fognak előadni erdészeti szakemberek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Kiemelte: a programban való részvételhez nem kellett önerőt biztosítani, de a településeknek vállalnia kellett, hogy legalább hét évig gondozzák az elültetett fákat, szükség esetén pótolják azokat.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn kifejtette, a gyulai önkormányzat 70 darab fát nyert el a pályázaton, amelyek alapfajok – juhar, kőris, hárs –, mind nagyméretű lombkoronát nevelő növények, így szűk utcákban nem tudják azokat elhelyezni.

A Paradicsomi lakótelepen és az Orgona sétányon összesen 26 darab fát ültetnek el, ezen kívül a Törökzugi lakótelepre és a Leiningen utcába, a Wesselényi-tó, az Erkel-tó, a Rákóczi-tó és Hősök tava partjaira, valamint a galbácskerti, a gyulavári, a Mágocsi úti és a Béke sugárúti óvodákba jutnak fák.

Kiss Tamásné önkormányzati képviselő szerint évek óta probléma volt, hogy az Orgona sétányon található lakások nem kapnak elég árnyékot, így örül annak, hogy a fáknak köszönhetően javulnak a körülmények.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)