Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jelenkori tradíció

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2022. november 09. 13:00
Jelenkori tradíció
A Boglárka Hímző Klubnak nyílt kiállítása a művelődési központban

farkasné kun anikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Jelenkori tradíció címmel nyílt tárlata a Boglárka Hímző Klubnak november 8-án az Erkel Ferenc Művelődési Központban.   

Mint megtudtuk, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2019-ben hozta létre a szakkört a gyulai német klubban, onnan kerültek a művelődési központba, ahol ruhákat, táskákat, kiegészítőket alkotnak foglalkozásaikon. 

Farkasné Kun Anikó csoportvezető elmondta, a népművészeti egyesületnek az volt az elképzelése, hogy minden megyei településen létrehoz egy hasonló szakkört, így alakultak meg ők is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: a klub élete nem csak a hímzésről szól, az alkotás mellett beszélgetnek, segítik egymást. Mint mondta, egykor kelengyéket készítettek az asszonyok és lányok az ilyen klubokban, de ők már nem ezekkel foglalkoznak, a megváltozott világ igényeihez alkalmazkodva hordható, használható darabokat készítenek.

Aláhúzta: céljuk, hogy bemutassák a rendkívül gazdag magyar népi mintakincset. Általában a környék mintáit dolgozzák fel: a gyulai szűcshímzést, a dél-alföldi gyapjúhímzést, de a mezőberényi és orosházi hímzéseket is bemutatják a kiállításon, továbbá a komádi vászonhímzés és a Békés megyei fehérhímzés díszítései is láthatók a kiállított darabokon. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai alkotók a Országos Népművészeti Kiállításon is bemutatták darabjaikat, és abban bíznak, hogy több hasonló tárlattal is jelentkezhetnek majd a következő hónapokban, években.

A csapat tagjai hétfőnként gyűlnek össze a művelődési központban, ahol szívesen látnak érdeklődőket is, akiknek megmutatják a hímzés alapjait és az egyes helyi változatok sajátosságait.

A tárlatot november 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)