Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hárman kapták meg idén az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. november 07. 10:46
Hárman kapták meg idén az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat
Az okleveleket az Erkel Ferenc születésének 212. évfordulója alkalmából rendezett koncerten adták át

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangversenyt rendeztek Erkel Ferenc születésének 212. évfordulója alkalmából a városháza dísztermében november 6-án. Az eseményen átadták az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat, amelyet idén Gombos Ágnes, Mundruczó Nóra és Rózsa Kitti érdemeltek ki.

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte. Mint mondta, a Magyar Állami Operaház homlokzatán, a magyar zenei élet meghatározó épületén két egész alakos szobor látható, az egyik Liszt Ferencet, a másik Erkel Ferencet ábrázolja, ami már önmagában szimbolikus, de különösen igaz ez, ha tudjuk, Erkel szobrát 1888-ban állították, amikor a zeneszerző még élt.

Hangsúlyozta: Erkel Ferenc nem csupán zeneszerzői nagysága, hanem hazájához való viszonyulása miatt is többszörösen méltó az elismerésre.

gombos ágnes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette, hogy a zeneszerzőnek negyven év munkájába telt az, hogy valóban megbecsült és rendesen megfizetett művész lehessen, ez idő alatt zenésítette meg a Himnuszt, és írt olyan operákat, mint a Bánk bán.

A városvezető kifejtette, hogy 1960-ban, Erkel Ferenc születésének 150. évfordulóján, a gyulai városi tanács arról döntött, hogy évente rendeznek egy zenei-kulturális rendezvényt, és megalapítják az Erkel Ferenc társadalmi ösztöndíjat, amellyel a gyulai születésű, zeneileg tehetséges fiatalok támogatják. Az első ösztöndíjas Csonka Barna lett, aki később az Erkel Ferenc Zeneiskola művésztanára volt.

A polgármester aláhúzta: egy Csonka Barnával készült interjú hívta fel a figyelmét az egykori ösztöndíjra, ez inspirálta a gyulai városvezetést, hogy 2018-ban újjáélessze a hagyományt. 

Mundruczó Nóra

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A köszöntő után adták át az ösztöndíjakat, idén Gombos Ágnes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem negyedéves tervezőgrafikus szakos hallgatója, Mundruczó Nóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másodéves tervezőgrafikus szakos hallgatója, valamint Rózsa Kitti, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán operaénekes mesterképzésén részt vevő hallgatója érdemelte ki.

A folytatásban Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke mondott köszöntőt, amelyben kiemelte: Erkel Ferenc mellett Kodály Zoltánra is emlékeznek, a zeneszerző születésének 140. évfordulója alkalmából, valamint köszöntik a gyulai születésű Kertész Attila Liszt-díjas karnagyot is a 80. születésnapján.

az est folyamán Kertész Attilát is köszöntötték

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az est első fellépői a pécsi Vocapella Nőikar tagjai voltak. A Vocapella 2016-ban alakult, a karnagy, Novák-Szabó Lívia kezdeményezésére. Az együttes létrejöttében fontos szerepet játszott a huszadik századi és kortárs nőikari irodalom ápolása. Repertoárjukban jelenleg Bartók, Kodály, Orbán, Karai és Kocsár művei mellett helyet kapnak világzenei szerzemények is.

A hangversenyen közreműködött az Erkel Ferenc Vegyeskar, Silló Erzsébet énekművész és Gál Csaba zongoraművész. A koncert után az Erkel térre invitálták a jelenlévőket, ahol koszorút helyeztek el a zeneszerző szobránál.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2022. november 07. 10:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)