Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 5+1 tipp, hogy egész évben fittek maradjunk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. október 17. 08:51
5+1 tipp, hogy egész évben fittek maradjunk
A mozgás és az egészséges életmód jó hatással van az érrendszerünkre, emésztésünkre és az immunrendszerünkre is

Az ősz beköszöntével egyre kevesebb kedvünk van kimozdulni: az esős, szürke időjárás miatt hajlamosabbak vagyunk a négy fal között maradni. A kevesebb mozgás miatt azonban a kilók is gyorsabban felszaladnak, hamar elveszíthetjük azt a fittségünket, ami a nyári időszakban jellemzett bennünket. Lássuk, mit tehetünk ennek elkerülése érdekében!

Néhány tanács a fittség érdekében

A fittségünk megőrzése nemcsak amiatt fontos, hogy megőrizzük vonzó alakunkat. A mozgás és az egészséges életmód jó hatással van az érrendszerünkre, emésztésünkre és az immunrendszerünkre is. 

Szezonális mozgásforma kiválasztása

Nem kell lemondanunk a sportról az őszi-téli időjárás miatt, hiszen ezekben az évszakokban is lehet naposabb, kellemesebb idő, amit érdemes kihasználni akár csak egy séta erejéig is. Egy kirándulás az őszi erdőben nemcsak a testnek, hanem a léleknek is felüdülés. Rossz idő esetén pedig választhatjuk az otthoni edzést, a jóga kifejezetten hasznos és otthon is végezhető testgyakorlás.

Megfelelő étkezés

A helyes táplálkozás az egyik legfontosabb feltétele energikus formánk megtartásának. Megfelelő arányban kell fehérjéket fogyasztanunk, amelyek az izmok és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlenek. Szükségünk van természetesen szénhidrátokra is, de érdemes inkább teljes kiőrlésű termékeket fogyasztanunk. Nem hanyagolhatjuk el a zsiradékokat sem, hiszen nagyon fontosak a testnek – például egyes vitaminok felszívódása miatt. Azonban kerülni kell a túlzottan zsíros és fűszeres ételeket, hiszen ezek megterhelik az emésztőrendszerünket, így csökkentve a fittségünket.

Folyadékfogyasztás

A meleg nyári napokon több folyadékot veszünk magunkhoz, hamarabb eszünkbe jut, hogy elegendő vizet fogyasszunk. Az őszi-téli hónapokban kevésbé jelentkezhet a szomjúságérzet, ezért jobban figyeljünk arra, hogy naponta legalább két liter folyadékot igyunk! A legjobb a tiszta víz vagy a teák, de kerüljük a cukros üdítőket! Ha nem iszunk eleget, akkor csökkenhet az emésztés hatékonysága, a vérünk besűrűsödhet, ami vérnyomásproblémákhoz vezethet. De fáradékonyságot, fejfájást és éhségérzetet is kiválthat, ha keveset iszunk. 

Helyes alvási szokások kialakítása

Pihentető alvás nélkül szervezetünk nem fog tudni kellőképpen regenerálódni. Törekedjünk arra, hogy minimum hat vagy nyolc órát aludjunk egyhuzamban. Lefekvés előtt ne együnk nehéz ételeket és inkább olvassunk tévénézés helyett! A vacsora után beiktatott rövid séta is segít abban, hogy könnyebben elaludjunk. A fekhelyünk legyen kényelmes, hiszen ha fájó nyakkal, háttal vagy derékkal ébredünk, az rányomja bélyegét az egész napunkra; nem fogjuk magunkat fittnek és kipihentnek érezni.

Célok kitűzése

Ahhoz, hogy megőrizzük testi frissességünket, rendszeresen mozognunk kell és tudatosan figyelni táplálkozásunkra, pihenésünkre. Tűzzünk ki motiváló célokat! Ez lehet néhány kiló leadása, baráti társasággal együtt végzett sporttevékenység vagy káros szokásokról történő lemondás. Tűzzünk ki elérhető célokat! Inkább kis lépésekben haladjunk, mintsem kedvünket szegje az, hogy nem érünk el gyors eredményt!

Étrend-kiegészítők a fittségért

Számos olyan vitamin és étrend-kiegészítő létezik, ami segíti szervezetünket abban, hogy energiával teli legyen. Nem szabad elhanyagolnunk egyetlen vitaminfajta fogyasztását sem – főleg a téli időszakban, amikor kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. 

A C-vitamin segíti az immunrendszerünket az influenza-időszakban. A D- és a K-vitamin az egészséges csontozat kialakítását szabályozzák. Az A- és az E-vitamin kiváló antioxidánsok, míg a B-vitaminok többek között megfelelő idegműködést segítik. Kevés szó esik az egyik leghatékonyabb energizáló anyagról, a Q10-koenzimről. Ez részt vesz a sejtek energiatermelő folyamataiban, tehát a Q10-koenzim sejtszinten energizál. Emellett segíti a bőr regenerálódását, fiatalon tartását, és jó hatással van szív és az agy működésére is.

A cél: az életmódváltás 

Fontos, hogy az aktivitásunk ne csak néhány hónapra korlátozódjon. Találjuk meg minden évszakban azokat a szabadidős és sporttevékenységeket, amelyek feltöltenek energiával! Edzőterembe egész évben eljárhatunk, de ősszel-tavasszal használjuk ki a jó időt is. Kocogjunk a parkban, fedezzük fel a közeli túraútvonalakat!

Ne csak alkalomszerűen foglalkozzunk egészségünkkel! Akkor érhetünk el hosszú távú hatást, ha beépítjük mindennapjainkba a sportot, a vitaminfogyasztást, egészséges táplálkozást. Tehát az életmódváltás kell, hogy a célunk legyen. Rendszeresen járjunk sportolni – ez nemcsak formás alakot biztosít, hanem kiváló stresszoldó is! Figyeljünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és időnként töltsük fel vitaminkészleteinket! Támogassuk testünket ásványi anyagokkal, nyomelemekkel vagy energizáljuk sejtjeinket Q10-koenzimmel!

Egész évben fittnek és egészségesnek maradni nem elérhetetlen célkitűzés. Ha tudatosan építjük fel mindennapjainkat, odafigyelve a táplálkozásunkra, megfelelő mennyiségű mozgásra és pihenésre, akkor még a legzordabb téli hónapokban sem fogjuk magunkat levertnek, fáradékonynak érezni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)