Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ezekre figyeljünk, ha magunk festjük ki az otthonunkat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. október 06. 08:26
Ezekre figyeljünk, ha magunk festjük ki az otthonunkat
Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy hozzáfognak kisebb-nagyobb munkálatokhoz

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy hozzáfognak kisebb-nagyobb munkálatokhoz a lakáson, a házon vagy akár a ház körül. Ebben persze nincsen semmi meglepő, hiszen az alapanyag árak mellett lassan a szakemberi munkadíj is az egekbe szökik. Többek között a festés is pontosan olyan munka, amit mi magunk is elvégezhetünk – megfelelő módszerrel, körültekintéssel és a szükséges előkészületek után. Nézzük, hogyan fogjunk neki!

Tenni vagy nem tenni?

Egyre több tehát az olyan felújítási vagy tatarozási munkálat, amelyet mi magunk is elvégezhetünk. Klasszikusan ezek közé tartozik a festés, az azt megelőző glett felvitele, a tapétázás, az eresz kitisztítása, az ügyesebbek esetében pedig még a csempézés, valamint a járólapozás is. Akadnak azonban bőven olyan feladatok is, amelyekbe nem célszerű belevágni pontos, szamai ismeretek nélkül. Ilyen tipikusan az áram- és gázszerelés, valamint a kémény körüli munkálatok. Ezeket bízzuk szakemberre, mert egy rossz mozdulat is elég, és tragédia lehet a vége!

Ezekre figyeljünk, ha mi festenénk

Az alábbiakban pontról pontra áttekintjük, hogy mi mindennel kell számolnunk, ha belevágunk, hogy kifessük a lakást, a házat vagy akár csak egy-egy helyiséget. 

A megfelelő anyagok

A legelső lépés természetesen a bevásárlás. Ez azonban nem is annyira egyszerű! Ehhez elsőként le kell mérnünk a lemázolandó felületeket, hogy tudjuk, mekkora mennyiségre lesz szükségünk. Számoljunk azzal is, hogy a különböző igényű helyiségekbe különböző festéktípusokra lesz szükség. Például más működik jól egy fürdőszobában, ahol állandó a páratartalom, és más jön jól a gyerekszobában, ahol a kicsik lehet, hogy egyszer-egyszer ráfirkálnak a falra. A folyamat legizgalmasabb része persze a szín kiválasztása – ügyeljünk arra, hogy harmonizáljanak egymással a kiválasztott árnyalatok még akkor is, ha más-más helyiségekbe kerülnek! A festék mellett szükségünk lesz glettre, ha sima felszíneken szeretnénk eloszlatni a festéket. Emellett kelleni fognak ecsetek a kisebb sarkokba, valamint hengerek is, amelyekkel gyorsabban és egyenletesebben dolgozhatunk a nagyobb felületeken. Ne feledjük a maszkolószalagot, ami megvédi majd a kapcsolókat és széleket a festéktől! (Persze biztos, ami biztos, vehetünk hígítót is.) Emellett már csak takarófóliára lesz szükségünk, ami a padló vagy járólap, illetve a bútorok védelmét szolgálja.

Előkészületek

Mielőtt hazatérve, a festékszagtól mámorosan elkezdenénk felkenni a színeket, készítsük elő a helyiséget vagy helyiségeket! A bútorokat húzzuk el a faltól, a legjobb, ha a szoba közepére rendezzük őket – így nem lesznek útban, plusz könnyebb őket letakarni is. A bútorok mellett a padlót is célszerű letakarni fóliával, hogy később ne kelljen súrolni. Ezután vegyük ki fogóval a szögeket, tipliket a falból, majd glettel simítsuk le az egyenetlenségeket! Ezt követően a maszkolóval takarjuk le a szükséges részeket! Különösen figyeljünk oda az alaposságra, mert ha egy-egy kisebb sáv kimarad, azt utána sokkal nehezebb javítani! 

Tökéletes alapok

Ahogyan fent már említettük, a glett igen hasznos része az alapcsomagunknak, hiszen a kis lyukakat egykettőre be tudjuk vele tömni. De ez az anyag természetesen az egész falon használható, hogy egy gyönyörű, egységes felületet kapjunk. Azzal viszont számoljunk, hogy ez a munka már önmagában is sok időt és energiát vesz igénybe – persze a végeredmény miatt megéri! Ezt követheti a falak mélyalapozása, ami biztosítja a festék tartósságát. 

Technika 

Ezen a pontok készen állunk arra, hogy elkezdjünk festeni, hurrá! Készítsünk egy helyre mindent, nyissuk fel a festékeket, majd kissé kavarjuk fel az anyagot! Először a sarkokat érdemes ecsettel kihúzni, aztán pedig a fal többi felületén a hengerrel érdemes dolgozni gyors, dinamikus mozdulatokkal, ügyelve arra, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön a festékből. Az, hogy hány rétegre lesz szükségünk, több mindentől függhet, például a fal alapszínétől, a rákerülő új színtől, illetve a falak szennyezettségétől. A folyamat közben – amikor hagyjuk a festéket 3-4 órán keresztül száradni – figyeljük meg, hogyan mutat egy-egy kész réteg! 

Száradás és befejezés

A száradás tehát a folyamat egyik fontos része. Ennek ideje függ attól, hogy milyen a hőmérséklet, hogy mennyire nedves a levegő, illetve hogy milyen vastagságban, milyen anyaggal dolgozunk. De általánosan elmondható, hogy 6 óra alatt megszáradhat a festék utolsó rétege is, és elérhető a kívánt végeredmény. Ezután nincs más dolgunk, mint leszedni a maszkolókat, feltörölni az esetlegesen rossz helyre esett cseppeket, majd elpakolászni. 

Csodáljuk meg!

A folyamat legkellemesebb része persze az, amikor megállhatunk a készre festett, gyönyörű, tiszta falak előtt, és megcsodálhatjuk a két kezünk munkáját. Az ide vezető út persze nem feltétlenül egyszerű, de ha van hozzá társaságunk, kapcsolunk egy kis pörgős zenét, rendelünk egy pizzát, máris elviselhetőbbé tehető az egész. A végeredmény – és a költségek brutális lefaragása miatt – pedig mindenképpen megéri belevágni!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)