Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három érdekességet hoztunk Önnek az olasz tésztákról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. október 05. 16:12
Három érdekességet hoztunk Önnek az olasz tésztákról
Az olasz tésztafélék Magyarországot is meghódították

Ön tudta, hogy jelenleg 300-350-féle olasz tésztát különböztetünk meg? Most megosztjuk Önnel, hogy mikor jár tilosban az itáliai gasztronómiát illetően, és még azt is eláruljuk, hogy miként változtatta meg egyetlen nyaklánc először az olasz, majd a nemzetközi tésztakultúrát.

1. Roppant érdekes tény, hogy az olaszok jelenleg nagyságrendileg 300-350 tésztafélét különböztetnek meg. Ezen alapanyagot eltérő ételvariánsok elkészítéséhez használják, és nem dizájn szempontjából kerül fel más-más fogás az asztalra. Nem véletlenül járja az a mondás, hogy az olasz asszony az év minden napjára tud másfajta pastát készíteni.

2. NEM, NEM és NEM. Most eláruljuk Önnek, hogy a tésztákat illetően milyen aranyszabályokhoz kell tartanunk magunkat, és milyen hazai szokásokra kell nemet mondanunk akkor, ha valódi olasz ízvilágra vágyunk. Tilos a spagetti szálait darabokra törni, amikor a főzővízbe dobjuk; tilos a forró, frissen leszűrt spagettit hideg vízzel leönteni; illetve súlyos hibát követ el az is, aki túl hamar vagy túl későn önti le a vizet a pastáról. Az étkezésnél pedig nem megengedett a kés használata, továbbá a ketchup nem minősül öntetnek.

3. Az első tésztagyártó manufaktúra – az Il Pastifico Buitoni – alapítója, Giulia Buitoni a nyakláncát adta el azért, hogy be tudja indítani a vállalkozását, és ki tudja fizetni az első tésztakészítő gépet. Áldozata nem volt hiábavaló, mivel a cég sikertörténete a mai napig töretlenül tart, hiszen a világ egyik legnagyobb tésztagyártójává nőtték ki magukat. Buitoni a kulináris szakértelmének köszönhetően pedig kiváló olasz ételeket alkotott meg, innovációit pedig ma már a világ minden táján élvezhetjük.

Az olasz tésztafélék mára Magyarországot is meghódították. A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) konyhája elsősorban a hazai ízvilágot eleveníti meg az ételeiben, azonban ellátottjaink körében rendkívül közkedvelt a milánói makaróni és a carbonara spagetti, így ezek a fogások is felkerültek az étlapunkra.

A BTESZ házhoz szállítással kedvezményes, kétfogásos, finom ebédet (leves+főétel) biztosít nyugdíjasoknak. Önnek csupán változatos étlapunkról kell választania. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a https://btesz.hu/etlap-b/ honlapon.

   

Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket:
 
10.10. HÉTFŐ
A: Reszelttészta leves, sertésvagdalt, savanyú burgonyafőzelék
B: Fokhagymakrémleves, mexikói csirkeragu, főtt tészta
 
10.11. KEDD
A: Sóskaleves, brassói aprópecsenye sült burgonya
B: Karalábéleves, rántott csirkemellfilé, csicseriborsós rizs

10.12. SZERDA
A: Zöldbableves, pirított sertésmáj, forgatott burgonya
B: Vegyes gyümölcsleves, tarhonyás hús, csemegeuborka
 
10.13. CSÜTÖRTÖK
A: Magyaros burgonyaleves, roston virsli, tökfőzelék
B: Hamis gulyásleves, káposztás kocka
 
10.14. PÉNTEK
A: Scsí leves, kakaós csiga
B: Sárgaborsó-krémleves, csülkös pacal, főtt burgonya 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)