Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Együttműködési megállapodást kötött az Erkel Ferenc gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem és a tankerületi központ

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 30. 13:35
Együttműködési megállapodást kötött az Erkel Ferenc gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem és a tankerületi központ
Az iratokat szeptember 30-án írták alá

teleki-szávai krisztinakovács józsefgörgényi ernőzakar péter és zámori ida

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Együttműködési megállapodást kötött az Erkel Ferenc gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem és a Gyulai Tankerületi Központ. Az iratokat a polgármesteri hivatal dísztermében írták alá szeptember 30-án.

A megállapodás célja egy sikeres kapcsolati háló létrehozása és fenntartása a köznevelés különböző szintjei és a felsőoktatás között. Szeretnék elérni, hogy a munkaerőpiaci igényekhez igazodva a Gyulán, illetve Békés megyében született hallgatók visszatérjenek a településükre a diploma megszerzése után.

Az eseményen elsőként Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a megállapodás új lehetőségeket hordoz a város, a térség és az egyetem számára is.

Kifejtette, mára minden szereplő belátta, hogy fontos az oktatásban a rendszeres visszacsatolás, az alsóbb szintek monitorozása, az ott felgyülemlő információk értékelése.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– A Szegedi Tudományegyetem ezt a tanulságot levonva vesz részt ebben az együttműködésben, amelynek során kétirányú tudástranszfer valósul meg, amelyből a felső- és középfokú intézmények egyaránt profitálnak – fogalmazott Kovács József.

Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta: különösen kedves számára, hogy a közös szakmai munka mellett az egyetem, a gimnázium és a tankerületi központ célként tűzték ki, hogy támogassák a diákokat abban, hogy egyetemi éveik után visszatérjenek a fürdővárosba.

Elmondása szerint 2010 óta azért dolgozik az önkormányzat, hogy a gyulai és a környéken élő diákok ne az otthonuktól távol keressenek maguknak megélhetést, ennek érdekében ösztöndíjakat is létrehoztak.

Aláhúzta: Gyula városa sok lehetőséget tartogat egy fiatal számára, hiszen a város több megyeközponti funkciót is ellát. Itt van az igazságszolgatás és az egészségügy központja, de megtalálhatják számításukat a településen a mérnökök és a történészek is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hozzátette, hogy a reálgazdaság területén is olyan lépéseket tettek, amelyek vonzóvá teszik a várost a képzett szakemberek számára: létrejött a Food Analytica Kft., az Airbus-gyár pedig az európai gazdasági térképre is feltette a fürdővárost.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerülti Központ igazgatója beszédében az Erkel Ferenc gimnáziumot méltatta, amely segít a diákoknak sikereket elérni, és megtalálni a választott szakmát. Mint mondta, az intézményben kiváló tanárok nevelik a fiatalokat egy biztonságos, kiteljesítő közegben.

Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem hazánk kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos és innovációs műhelye.

Zámori Ida, az Erkel Ferenc gimnázium intézményvezetője hangsúlyozta: remélik, hogy a szakmai együttműködés lehetőségek tárházát nyitja meg a fiatalok előtt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Elmondta, a gimnázium és a szegedi egyetem között 30 évvel ezelőtt köttetett meg az első megállapodás, az elmúlt évtizedekben pedig folyamatos és sikeres volt a közös munka, az eredmények vitathatatlanok.

– Közösen támogatjuk növendékeinket abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb pályát, életfeladatot, azt a területet, amelyet örömmel fedeznek fel, amely motiválja őket abban, hogy még jobbakká váljanak.

Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönetet mondott a hosszú évek óta tartó együttműködésért, amely szerződésben foglalt, formalizált módon folytatódik a jövőben.

Kezdetben oktatás folyt az egyetemeken, majd következett a kutatás, a modern korban megjelent a gazdaságfejlesztés is, jelenleg pedig a kezdeményezés is feladatuk – fogalmazott.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A rektorhelyettes véleménye szerint ha adott egy egyetem és egy olyan oktatói-nevelői munkát végző intézmény, mint az Erkel Ferenc gimnázium, akkor azok „találkozni fognak”.

– A célunk közös: a fiatalabb generációkat olyan tudáshoz juttatni, amely a társadalom és a régió számára is hasznos – mondta.

A köszöntők után a felek aláírták a megállapodás dokumentumait, majd Zámori Ida jelképesen átadta azokat Komjáthy Nándor végzős tanulónak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)