Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fekete-Dombi Ildikó: Nem is gondolkodtunk a két kiállítóhely bezárásában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fábián Tamás • HÍREK • 2022. szeptember 24. 11:00
Fekete-Dombi Ildikó: Nem is gondolkodtunk a két kiállítóhely bezárásában
Nyitva marad Gyulán a vár és a kastély

Nem zárnak be Gyula fontosabb turisztikai attrakciói; a vár és az Almásy-kastély is folyamatosan várja majd a vendégeket az előttünk álló hónapokban.

– Elképzelhetetlen, hogy bezárjuk a várat vagy az Almásy-kastélyt, s ezt a két kiállítóhely adottságai lehetővé is teszik – jelentette be Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket működtető nonprofit kft. ügyvezetője.

A szakember közlése szerint a városban sokan élnek az idegenforgalomból, miattuk is fontosnak tartja, hogy a két történelmi épület folyamatosan látogatható legyen.

– Nem is gondolkodtunk a két kiállítóhely bezárásában, hiszen addig van turizmus, amíg látogatható attrakció is. Felelősséggel tartozunk azok iránt, akik az idegenforgalomból élnek – fogalmazott.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta: míg az Almásy-kastélyban a közelmúltban megvalósult felújításkor kialakított környezetbarát rendszer segíti a folyamatos nyitvatartást, a gyulai várban a közelmúlt – saját erőből megvalósított – hatékonyságnövelő fejlesztései és ezek gyors lezárása tette lehetővé, hogy ne kelljen bezárniuk.

– Az Almásy-kastély az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. működtetésében lévő kiállítóhelyek közül a legkorszerűbb, egyúttal a legzöldebb, energiafelhasználás szempontjából a leginkább hatékony – tájékoztatott az ügyvezető. – A geotermikus fűtési-hűtési rendszernek köszönhetően az épületben nincs gázfogyasztás, a működtetést némi elektromos áram biztosítja – fogalmazott.

Alacsony energiafelvétellel működnek a kastély fényforrásai is, az épületben dolgozó munkatársak pedig az asztali gépeknél alacsonyabb fogyasztású laptopokat használnak, míg a tárlatban működő okos eszközök, az interaktív elemek is a nagy erőgépeknél jóval takarékosabb mini számítógépekről üzemelnek. 

– Az energiatakarékosság a fenti módszerek segítségével mindig is jellemezte a kastélyt – mondta Fekete-Dombi Ildikó.

Az ügyvezető igazgató a gyulai várral kapcsolatban úgy fogalmazott: folyamatosan cserélték le a fényforrásokat energiatakarékosra, a folyamatnak most értek a végére. Mivel a várban nincs ruhatár, s a látogatók eddig is kabátban járták végig a kiállítást, a hőmérséklet pár fokos csökkentésével tudnak csökkenteni a költségeiken.

– Természetesen szem előtt tartjuk a műtárgyvédelmet is, így a vár kiállítótereiben ennek megfelelően tervezzük beállítani a hőmérsékletet.

– A nyitvatartásban lesznek azért változások valamennyi, általunk működtetett kiállítóhelyen. Ezt az elmúlt évek adataira, látogatószámaira alapozva alakítottuk ki – közölte Fekete-Dombi Ildikó. – A változás a téli, november 1. és február 28. közötti időszakra vonatkozik. A vár és a kastély hétfő kivételével 10–16 óra között lesz látogatható, az Erkel-emlékház kedd és szombat között 10-től 14 óráig. Az elmúlt évek tapasztalataira alapozva a téli időszak legmérsékeltebb vendégszámait hozó Ladics-ház és a Kohán Képtár zárva tart november 1-jétől.

 

 

A gyulai kiállítóhelyek látogathatósága 2022. november 1. – 2023. február 28. között:

Gyulai vár

kedd–vasárnap 10.00–16.00

hétfőn zárva

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

kedd–vasárnap 10.00–16.00

hétfőn zárva

Erkel Ferenc Emlékház

kedd–szombat 10.00–14.00

vasárnap, hétfőn zárva

Kohán Képtár

zárva

Ladics-ház

zárva

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)