Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - NAK: a stratégia felülvizsgálatát várják az Európai Bizottságtól a V4-ek agrárkamarái

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2022. szeptember 16. 14:00
NAK: a stratégia felülvizsgálatát várják az Európai Bizottságtól a V4-ek agrárkamarái
Úgy vélik, a tervezett intézkedések tovább nehezítenék az egyébként is kritikus helyzetet

A V4-országok agrárkamarái prágai ülésükön felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia felülvizsgálatára, mert úgy vélik, az annak keretében tervezett intézkedések tovább nehezítenék az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek egyébként is kritikus helyzetét – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-t.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az ülés résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy az egyébként is rendkívül nehéz helyzetet tovább súlyosbítanák az Európai Zöld Megállapodás keretében tervezett intézkedések, egyebek mellett a növényvédőszer-használat csökkentése. A V4-országok agrárkamarái elutasítanak minden olyan elképzelést, amely az uniós átlag alatti növényvédőszer-felhasználással rendelkező tagállomokban a szerek alkalmazásának további mérséklését írná elő. Felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia célkitűzéseinek felülvizsgálatára, mivel azok megvalósítása jelentősen csökkentené az uniós agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek versenyképességét – áll a közleményben.

A NAK tájékoztatása szerint a visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői a tanácskozáson lépéseket sürgettek az ukrán mezőgazdasági termékek harmadik országokba történő eljutását gátló logisztikai problémák felszámolása érdekében és szorgalmazták azt is, hogy az EU segítse a gazdálkodók energia-önellátásának megteremtését, különös tekintettel a megújuló energiaforrások támogatására.

A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái – a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara – Prágában tartott kétnapos ülésén megállapította, hogy az EU szomszédságában dúló háború, az energiaválság, az infláció, a drasztikusan növekvő termelési költségek és az évtizedek óta nem tapasztalt aszály együttesen kritikus helyzetbe sodorta a gazdákat és az élelmiszeripari vállalkozásokat. Ezen kihívásokra csak egységes fellépéssel lehet megadni a helyes válaszokat – hangsúlyozták az ülést követően megfogalmazott memorandumban a V4-országok agrárkamaráinak, és hozzájuk csatlakozva Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia szakmai szervezeteinek képviselői.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)