Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújult a Németvárosi Óvoda tetőszerkezete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 10. 11:45
Megújult a Németvárosi Óvoda tetőszerkezete
A beruházás 20 millió forintba került

tircsi richárdgörgényi ernő és mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Húszmillió forintból újult meg a Németvárosi Óvoda tetőszerkezete, az épület hátsó része pedig új előtetőt kapott – derült ki szeptember 10-én a helyszínen, a hagyományos Németvárosi Szilvalekvárfőzés és Szilvalekváros Sütemények Versenyének megnyitóján.

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: tizenharmadik alkalommal gyűltek össze szilvalekvárt főzni, és a rendezvénnyel azt a célt tűzték ki, hogy a helyi hagyományokat, szokásokat életben tartsák.

Kiemelte: idén a Németvárosi Óvodában tartják a programot, amely teljesen megújult az elmúlt években. Kifejtette: 2022-ben a tető újult meg, és nemsokra elkészül az intézmény belső udvarának felújítása is.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője úgy fogalmazott: Gyula városa egy nemzetiségi fellegvár Magyarországon.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Mint mondta, 1734-ben Harruckern János György telepített be németeket a környékre, és úgy gondolja, hogy a település mai vezetői is rengeteget tesznek a nemzetiségekért.

Hozzátette: a gyulai németek „alulról építkeznek” az óvodával, hiszen rendkívül fontos, hogy a gyermekeket megfelelő körülmények között neveljék. Elmondása szerint a magyar kormány eddig több mint 87 millió forinttal járult hozzá az óvoda felújításához, a tető felújítására 20 millió forintot adtak.

Görgényi Ernő polgármester aláhúzta: örül annak, hogy a német nemzetiségi önkormányzat és a K. Schriffert Kör minden évben feleleveníti a sváb hagyományokat Németvároson.

Pálovitsné Czene Ágota

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Ezek a hagyományok rávilágítanak arra, hogy őseink milyen okosan, észszerűen éltek, mennyi mindent tudtak maguk megcsinálni, ezt a tudást át kell adni a következő generációknak – fogalmazott a városvezető.

Pálovitsné Czene Ágota intézményvezető megköszönte mindenkinek a támogatást és a segítséget, amelyeknek köszönhetően az óvoda folyamatosan szépül, korszerűsödik. Az elmúlt években megújult a fűtés, a villamosrendszer, kicserélték az ablakokat, új bútorokat és udvari játékokat vásárolhattak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)