Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szeptember közepén rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. augusztus 30. 14:42
Szeptember közepén rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált
A rendezvényhez idén a Békés Megyei Vadász- és Horgásznap is csatlakozik

Szeptember 15–17. között rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált, amelyhez idén a Békés Megyei Vadász- és Horgásznap is csatlakozik – tájékoztatta lapunkat Görgényi Ernő polgármester és Varga-Bora Tímea főszervező augusztus 30-án a Rondella Teraszon.

Zuberecz Tibornemes attilavarga-bora tímea és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő kiemelte: sokak örömére a pálinkafesztivál túlélte a pandémiát, így sok nehézség árát, de a szervezők idén is megrendezik a programot, amely Gyula városának legnagyobb szórakoztató és gasztronómiai rendezvénye.

Mint mondta, a fürdőváros számára rendkívül fontosak az állandó turisztikai attrakciók, de ugyanolyan fontosak a nagy rendezvények is, így a Gyulai Pálinkafesztivál is, amelyen több tízezer vendég szokott megfordulni.

Varga-Bora Tímeától megtudtuk, a fesztiválon az ország pálinkagyártóinak nagy része jelen lesz kiállítóként, amelyek több száz pálinkával és párlattal érkeznek a rendezvényre.

A programok az első napon, szeptember 15-én, a pálinka lovagrendek felvonulásával indulnak, akik a Százéves Cukrászdától sétálnak el a várkertbe, mazsorettesek és fúvószenészek kíséretével.

A tavalyi évben szerveztek először vezetett pálinkakóstolást, amely annyira népszerű volt, hogy a két meghirdetett időpont nagyon hamar betelt, így idén a kiállítók standjainál tartanak privát kóstolásokat.

Hozzátette: az idei év egyik újdonsága, hogy két mesterkurzust is meghirdettek. A pénteki napon Gulyás Csaba bartender, a WSET párlatokra szakosodott oktatója, szakíró tart előadást Trendek, érdekességek és tanulságok a párlatok világából címmel, szombaton pedig Fabulya Attila, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. értékesítési vezetője, aki szivarokról fog előadást tartani, miközben almapálinkákat kóstolhatnak a résztvevők.

A gasztronómiai programok része lesz a Gazda és pálinka a konyhában elnevezésű látványfőzés, amely során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág ismert szereplői ragadnak fakanalat, hogy agrárszakemberekkel közösen készítsenek el szezonális alapanyagokból és almapálinkából ételeket.

A Pálinka ízutazás című szombati programján Fabulya Attila, valamint Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó, nemzetközi hírű séf mutatják be az almából készült hungarikum pálinkák és ételek találkozását.

Hangsúlyozta: a Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizése már lezajlott júniusban, így a fesztiválon már csak az eredményeket hirdetik ki. Az elmúlt évekkel ellentétben újra nevezhettek a kereskedelmi főzdék is. A nevezők összesen 990 mintát neveztek a megmérettetésre, idén is a szőlőpárlatot küldtek a legtöbben.

Varga-Bora Tímea elmondta: 2018-ben indították útjára a nemzeti összetartozás pálinkája kezdeményezést, amelyet idén is folytatnak, ezúttal – az idei évi tematikának megfelelően – almapálinkákat öntenek össze egy tartályba, amelyet azután sorszámokkal ellátott, hollóházi porcelán butéliákba fognak tölteni.

Az idei fesztiválon is hangsúlyos lesz a zene, fellép Szikora Róbert és az R-GO, a Karthago, a TNT, a Hooligans és Demjén Ferenc is.

A rendezvény szombati napján rendezik meg a Békés Megyei Vadász- és Horgásznapot, erről Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője, valamint Zuberecz Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara titkára számoltak be.

Megtudtuk, a horgászok és vadászok aznap főzőversenyen vesznek részt, amelyeket meg is kóstolhatnak majd a kilátogatók, valamint zenével, agár- és solymászbemutatóval, illetve trófea- és preparátumtárlattal várják az érdeklődőket.

A 22. Gyulai Pálinkafesztiválra 3000 forint a napi belépő, a háromnapos bérlet 7500 forint, de miden nap lesznek ingyenes időszakok: csütörtökön 16 óráig, pénteken 14 óráig, szombaton pedig 13 óráig nem kell jegyet váltani a kilátogatóknak, akik természetesen a határidők lejárta után is kint maradhatnak.

A részletes programlistát, illetve a kísérőrendezvények árát a gyulaipalinkafesztival.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)