Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többletforrást biztosít az önkormányzat az egykori relégyár épületének felújításához

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. augusztus 25. 15:39
Többletforrást biztosít az önkormányzat az egykori relégyár épületének felújításához
A képviselő-testület a vízközművagyon integrációjának lehetőségéről is tárgyalt

Rendkívüli ülést tartott a gyulai képviselő-testület augusztus 25-én a polgármesteri hivatal ovális termében. A tanácskozáson egy fogorvosi körzetről, a relégyár épületének felújításáról, valamint a víziközművagyon integrációjának lehetőségéről is tárgyaltak.

a képviselő-testület augusztus 25-i rendkívüli ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az első napirendi pont témája egy feladatellátási előszerződés, illetve szerződés megkötése volt a dr. Megyeri Csilla fogszakorvos közreműködésével működő Dorka Medical Kft.-vel.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta, dr. Megyeri Csilla a tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Horváth Péter körzetét, a 7. számú vegyes körzetet pályázta meg. A benyújtott pályázatot az erről döntő egészségügyi szervek és hatóságok támogatják, így az megfelel minden követelménynek.

A javaslatot 12 igennel, egyhangúlag támogatta a grémium.

Az egykori relégyár felújításáról szólt a második napirendi pont. A városvezető elmondta, a kivitelezéshez további 20,7 millió forint pályázaton kívüli forrás szükséges, amelyet a 2022. évi költségvetés céltartalékából finanszíroznának. Hozzátette: a többletforrás biztosítására ráemelési kérelmet nyújtanak be.

Az okokról Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője számolt be. Kifejtette, a kivitelezés elkezdése után derült arra fény, hogy a több évtizede ázó födémpanelek eredetileg tervezett vakolt felületképzése élelmiszer-egészségügyi szempontból és műszakilag sem biztonságos, ezért gipszkarton álmennyezet kialakítását javasolják.

Kiderült az is, hogy a padlószerkezetnél feltárt szigetelés teljesen elavult, ezért le kell cserélni.

Mint mondta, a beépítendő főzőkonyha villamos energiaellátása a jelenlegi betápkábelen nem biztosítható, ezért új csatlakozási pontot kell kiépíteni, a korábbi betáplálásról le kell választani, az új csatlakozási pontból pedig új kábeleket kell fektetni az épületekhez.

A kivitelezéshez szükséges forrás biztosítását 12 igennel, egyhangúlag szavazták meg a képviselők.

400 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Gyula város önkormányzata a kormánytól, hiszen a koronavírus-járvány miatt jelentős adóbevételektől esett el a város – mondta el az ülésen Görgényi Ernő.

Az összegből egy jelentős útépítési programot valósítottak meg, a fennmaradt összegből pedig szeretnék az Erkel Ferenc gimnázium főbejáratától a Bodoky közbe vezető járdát és gépjárműbehajtót elbontani, a helyükre pedig egy egységes, térkővel borított közlekedési felületet építeni.

A beruházás előzetesen becsült költsége 11 millió forint, így a kormányzati támogatásból megmaradt összegen felül további 7,1 millió forint saját forrást kell biztosítania az önkormányzatnak.

A javaslatot 12 igennel, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Pályázatot kell kiírni a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetői munkakörének betöltésére, az erről szóló előterjesztést 12 igennel, egyhangúlag fogadták el a képviselők. A grémium egyúttal egy bizottságot is felállított, amely a beérkező pályázatokat bírálja el. 

A képviselő-testület módosította a közterületi nevek megállapításáról és a házszámozás rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, hogy összhangba hozza azt a felsőbb jogszabályokkal.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Egy kormányrendelet előírja, hogy az épületek címét annak a teleknek a címéből kell képezni, amelyen az épület fekszik, az eddig hatályos önkormányzati rendelet azonban erről másként rendelkezett.

A módosításról szóló javaslatot 12 igennel, egyhangúlag fogadta el a grémium.

Az ülés utolsó előterjesztése a víziközművagyon integrációjának lehetőségéről szólt. Görgényi Ernő elmondta: ennek lényege, hogy az önkormányzat felajánlhatja a víziközművagyont és az azt üzemelő társaságban az üzletrészét az állam számára.

Hozzátette: ennek oka, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett energiaköltségek miatt több önkormányzati kézben lévő víziközmű-vállalat is komoly finanszírozási problémák elé néz, számukra jelenthet segítséget az ajánlat.

Aláhúzta: Gyula város önkormányzata számára nem sürgős a döntés, hiszen a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-nek 2023. december 31-ig van egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott partnere, amely 25,6 forintért szállítja számukra az áramot. Hozzátette: nagyon rövidek a határidők az ajánlatban, ennyi idő alatt amúgy sem lehetne felelős döntést hozni.

Mint mondta, az álláspontja az, hogy az önkormányzatnak meg kell tartania a víziközmű működtetését, de az energiaárak miatt kerülhetnek még olyan helyzetbe 2024-től, hogy nem tudják finanszírozni a cég működését. Ezért, bár jelenleg nem kívánnak élni a lehetőséggel, tárgyalásokat kezdeményeznek a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel arról, hogy milyen feltételeket támasztanának a vagyon átadásával kapcsolatban.

Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) egyetértett a polgármesterrel azzal kapcsolatban, hogy meg kell vizsgálni az előterjesztés pozitív és negatív oldalait is, de szerinte probléma, hogy nincs biztos pont. Véleménye szerint az elmúlt 12 év megmutatta, hogy ahová az állam betette a lábát, az vagy sehogy, vagy rosszabbul működött utána. Arra kérte a városvezetőt és a képviselőket, hogy utasítsák el a lehetőséget.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) egyetértett Leel-Őssy Gáborral, miszerint az állam által kezelt dolgok rosszul működtek az elmúlt időszakban, legyen szó a közvilágításról vagy az iskolákról. Mint mondta, az állam nem jó gazda, Gyula város önkormányzata viszont igen, felelős döntéseket hoztak a múltban, reméli, ezt a helyzetet meg is tartják.

Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) kifejtette: örül annak, hogy Görgényi Ernőnek is az az álláspontja, hogy nem szabad igent mondani az ajánlatra, egyben elmondta, biztos benne, hogy a tárgyalásnak nem lesz semmilyen eredménye. Véleménye szerint a határidők annyira feszesek, hogy január 1-től „tabula rasa” lesz, átveszi az állam a vízközművet, majd nagyon rövid időn belül koncessziós pályázatot írnak ki rá.

Daróczi László elmondta: a kérdés nem egyszerű. Fontos tudni, hogy a vízmű működtetése veszteséges, annak ellenére, hogy maga a cég nyereséget termel, viszont a növekedő energiaárakat nem fogják tudni kigazdálkodni, ehhez próbál az állam segítséget nyújtani.

A javaslatot 10 igennel, 2 nem ellenében elfogadta a grémium. Leel-Őssy Gábor és Galbács Mihály nemmel szavazott.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)