Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emlékezés Kincses Ferencre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. augusztus 18. 15:00
Emlékezés Kincses Ferencre
A Fővárosban Élő Gyulaiak Baráti Köre alapító tagja volt

kincses ferenc

1929. november 4-én született Gyulán. A románvárosi részen cseperedett testvérével, Alajossal. Szülei ismert, megbecsült fűszer- és vegyes-kiskereskedők voltak, akikre még az idősebbek ma is emlékeznek. Bár református vallást gyakorolt, mégis az akkori legjobb gimnáziumban, a katolikusban tanult és érettségizett 1948-ban.

Itt kapta meg az első és maradandó inspirációt a sport szeretetére és gyakorlására. Meghatározó volt számára testnevelő tanára, id. Christián László, akit példaképének is tekintett. Az ő ajánlására egyből felvették a Testnevelési Főiskolára. 1946/47-ben a gyulai MADISZ, 1947/48-ban a gyulai MÁV atlétája, gerelyhajítója volt. 1952-ben testnevelő tanári és labdarúgóedzői oklevelet szerzett, később nemzetközi ökölvívói versenybírói vizsgát tett. 1952–1961-ig az OTSH munkatársa, elsősorban a sportvezetők képzésével foglalkozott. 1959-ben két évig Guineában dolgozott mint sportszervező és az ottani röplabda-válogatott edzője.

Hazatérése után az ökölvívásban tevékenykedett, és élete végéig ez lett a „szerelme”. 1961–69-ig az ökölvívó szövetség főtitkára. Ugyanakkor szervezte az általános iskolai ökölvívó olimpiát, és a nevéhez fűződik az 1970-es junior BOX EB megrendezése is. 1981-től a TF nemzetközi edzői tanfolyamok vezetője és előadója. Hosszú éveken át a „RING HARSONA” boksz szaklap főszerkesztője. 1988–90-ig a Vasas sportklub elnökségi tagja.

1991-ben nyugdíjazták, de aktivitása nem csökkent. Többször nyilatkozott, hogy még 101 éves koráig van feladata. Már majdnem kész van a többkötetes munkája, ami tartalmazza a magyar ökölvívás minden korosztályának bajnoki eredményeit 1923 óta, napjainkig. Mint sportvezető sok országba eljutott, de gyulai gyökereit sohasem feledte. Az 1970-es években alakult „Fővárosban Élő Gyulaiak Baráti Köre” egyik alapítója és vezetőségi tagja. Minden évben többször látogatott szeretett szülővárosába. Nemcsak családi vizitek voltak ezek, hanem a város különböző területein tevékenykedő emberekkel is tartotta a kapcsolatot mint a „Gyula Városért Baráti Kör” alelnöke is. Ahol tudott, mindig segített. Ez végigkísérte munkásságát, az egész életét! Köszönjük, „Feri bácsi”!

Nyugodj békében!

Kincses László

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)