Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hogyan válassz komfortos sportcipőt?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. augusztus 02. 14:41
Hogyan válassz komfortos sportcipőt?
Adunk néhány tippet

Soha nem volt még ennyire népszerű a sportcipő, vagyis sneaker, mint napjainkban. Régebben nőknél ruhával nem illett hordani sportcipőt, de mára ez a divatszabály is megdőlt, kifejezetten stílusossá vált a ruha és a sportcipő kombinációja. Egy jó sportcipő ugyanis minden ruhát feldob, és ami a legnagyobb előnye, hogy nagyon kényelmes. Ráadásul nem érhet vele meglepetés, ha végül egy városi sétán vagy kisebb kiránduláson kötnél ki. Ahhoz viszont, hogy tudd, milyen sportcipő illik hozzád, hasznos lehet némi útmutatás.

A trendi sportcipők

Biztosan emlékszel, hogy néhány éve mekkora népszerűségre tett szert az Adidas Superstar és a Vans. Hirtelen jött népszerűségük oka, hogy a legnagyobb sztárok, mint Kendall Jenner vagy Hailey Bieber elkezdte őket hordani. Bár a sportcipők előtte is népszerűek voltak, inkább sportoláshoz hordták őket, nem feltétlenül a mindennapi élethez. Most viszont már az olyan divatházak, mint a Gucci is megjelentette saját verzióját a kifutón. A sportcipő tehát mára részben elhagyta funkcionalitását. Bár ma is fontos, hogy puha talpa, kényelmes, ortopédiai szempontból a lábunknak megfelelő kialakítása legyen, mégsem annyira strapabíró, mint például a futócipő. A sneakerek ma ugyanúgy megfelelnek egy esti vacsorához, mint az edzőteremhez.

 

Hogyan válassz sportcipőt?

Az első és legfontosabb kérdés: sportoláshoz vagy utcai viseletre szeretnéd megvásárolni a sportcipőt? Ha utcai használatra, akkor érdemes olyat választani, amely minden szetthez megy, tehát fehér vagy fekete, esetleg bézs, szürke színű. Érdemes odafigyelni arra is, hogy amennyiben kissé vastagabb a bokád vagy a vádlid, akkor a teniszcipők nem minden esetben állnak jól. Érdemes olyat választani, amelynek magasított a sarka hátul, ezáltal optikailag hosszabbítja a lábat. Természetesen olyat is választhatsz, ami nem egyszerű és nem is sablonos, például díszített vagy színes, viszont ezek nem minden szetthez illenek.

Néhány tipp

  • A sötét cipők ideálisak akkor, ha nehezebben tisztítható az anyaguk, mert kevésbé látszik rajtuk a por.
  • A fehér egy idő után, bármivel is tisztítod, biztosan sárgulni fog.
  • Ha a felső része szövet, textil, akkor 30 fokon mosógépben is mosható.
  • Ha vízálló cipőt keresel, akkor a bőrcipő lesz a jó választás.

 

Sportcipő edzéshez vagy mindennapokra

A sportcipők terén megkülönböztetünk futócipőt és teniszcipőt, valamint focicipőt és teremcipőt. A sportcipő esetén van nemi különbség is, ezért lehetőleg ne az uniszex változatot keresd, hanem a saját nemednek megfelelőt. A futócipő esetén fontos, hogy könnyű és nagyon párnázott legyen, főleg a sarokrésznél. Lehetőleg olyat válassz, ami aszfaltra, fűre és futópályára is alkalmas, egy univerzális futócipő biztosan jó megoldás kezdő futóként. Ajánlott fél számmal nagyobbat venni, mert idővel biztosan szorítani fog, és így van helye a lábadnak némi mozgásra futás közben. Ha kissé lekopott a sarka vagy a talpa, még nem muszáj lecserélni, viszont ha úgy látod, hogy nagyon el van már kopva, érdemes cserélni. Ellenkező esetben egy sérülést kockáztatsz, hiszen a cipőd már nem tudja a lépéseket megfelelően tompítani.

Az utcai sportcipők terén megkülönböztetünk bőrsneakereket, magas talpú (platformos), high top és low top cipőket. A bőrsneaker biztosan tartós, vízálló és könnyen tisztítható, így nem jársz rosszul vele, viszont magasabb árkategóriába tartozik. A magas talpú, vagyis platformos cipő a nőknek ajánlott, hiszen általa sokkal magasabbak lehetnek, ráadásul kissé elegánsabbak is ezek a változatok. A stabilitás terén viszont nem ideálisak, és meg is kell őket szokni. A high top cipőknek magasabb a bokarésze, így jobban fogják a lábadat. Ennek köszönhetően télen kisebb eséllyel fázol bennük, nyáron viszont biztosan nagyon meleg lesz bennük. A low top az átlagos sportcipő, amely a nyári séták tökéletes társa. Ez deszkázáshoz nem lesz jó választás, mert nem fogja a bokádat, így a sérülés veszélye fennáll.

Milyet válassz tehát?

Ha a sportcipők szerelmese vagy, akkor érdemes télre és nyárra is választani egyet-egyet. Télre inkább egy high top cipőt, ami melegebben tartja a lábaidat, nyárra pedig egy valódi felkapós cipőt, low toppal. Sportoláshoz ezeket nem ajánljuk, mozgáshoz futócipőt vásárolj, akkor is, ha drágább.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)