Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három érdekesség a tokányról, amit eddig valószínűleg nem tudott

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. július 13. 16:00
Három érdekesség a tokányról, amit eddig valószínűleg nem tudott
Ízelítő a BaptistaTevékeny Szeretet Misszió étlapjáról

Ön tudta, hogy jelenleg legalább 22-féle változatát különböztetjük meg a tokányételeknek? Hazánkban szinte kivétel nélkül minden család asztalára vagy többségünk menzai tányérjára felkerült már az egyik változata ezen klasszikus magyar fogásnak. Azt tudjuk, hogy szeretjük-e vagy sem, illetve az elkészítésének módját is ismerhetjük, azonban cikkünkben most 3 érdekességet is megosztunk Önnel.

1. A tokány csak a 19. században vált a magyar konyha klasszikus ételévé, annak ellenére, hogy eredetét tekintve elképzelhetőnek tartják, hogy a pusztákon vándorló magyarok ősi tartósító módszerének a továbbfejlődése. A csíkokra vágott húsdarabokat megszárították a napon, és ezzel konzerválták.

2. A tokányételek 22-féle változatába nem számoltuk bele az alapanyagok és fűszerek sokszínű variációjából adódó eltérő típusokat. Ahány ház, annyi szokás.  Azt azonban biztosra vehetjük, hogy a 22 típus legalább százféle módon készíthető el.

3. A hazánkban használatos tokány kifejezés valószínűsíthetőleg a román tocana szó magyarosítása. Ezt a megállapítást Gombocz Zoltán A régi magyar ételnevek eredetéről című, a Magyar Nyelv közérdekű folyóirat 1905. áprilisi számában írt tanulmánya is megerősíti, mely azt bizonyítja, hogy a tokány az erdélyi magyarság eledele volt.

A tanulmány publikálása óta már több mint egy évszázad eltelt, azonban hazánkban a tokányételek népszerűsége a mai napig töretlen, így a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) étlapján visszatérően négyféle tokányétel (borsos, hentes, csikós és temesvári) is megtalálható. A tokányételek mellett számos ízletes finomságot talál még az étlapunkon.

A BTESZ házhoz szállítással kedvezményes, kétfogásos finom ebédet (leves+főétel) biztosít nyugdíjasoknak! Önnek csupán változatos étlapunkról kell választania. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a https://btesz.hu/etlap-b/ honlapon.

Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket:

07.18. HÉTFŐ

A: Vaníliás körteleves, zúzapörkölt, főtt tészta
B: Zellerleves, tavaszi rizses hús

07.19. KEDD

A: Magyaros gombaleves, harcsapaprikás, főtt tészta
B: Vegyes gyümölcsleves, sült tarjaszelet, hagymás burgonya

07.20. SZERDA

A: Csontleves, sonkás-gombás csirkemell, bulgur
B: Francia hagymaleves, milánói makaróni

07.21. CSÜTÖRTÖK

A: Karalábéleves, falusi sertéspecsenye, főtt burgonya
B: Tarhonyaleves, fasírt, paradicsomos káposztafőzelék

07.22. PÉNTEK

A: Scsí leves, mákos metélt
B: Sertés raguleves, túrós béles

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)