Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Virágokat helyeztek el Erkel Ferenc szobránál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. június 18. 14:30
Virágokat helyeztek el Erkel Ferenc szobránál
A megemlékezést az Erkel Ferenc Társaság szervezte

somogyváry ákos és kun miklós

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Virágokat helyeztek el az Erkel Ferenc Társaság tagjai, illetve Erkel Ferenc zeneszerző leszármazottai június 18-án, a Gyulai Várfürdőben található egész alakos szobornál. A rövid megemlékezést három nappal Erkel Ferenc halálának évfordulója után szervezték, illetve szintén három nappal annak az évfordulója után, amikor a zeneszerző megnyerte a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot.

A szobor történetét Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő igazgató elevenítette fel. Mint mondta, 2019-ben, a fürdő fennállásának hatvanadik évfordulójára méltó emlékezést szerettek volna szervezni.

Akkor már tudták, hogy az Erkel-fa nagyon rossz állapotban van, nem lehetett már megmenteni, illetve – a városi emlékezettől eltérően – valószínűleg nem is az a fa volt az, amely alatt a zeneszerző a Bánk bán zenéjét komponálta, hanem az, amely alatt végül elhelyezték a szobrot.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szobrot Szőke Sándor szobrászművész készítette el. Érdekesség, hogy aznap, amikor megtekintették az életnagyságú makettet, majd meg is állapodtak, hogy ennek alapján készüljön el a végső mű, az esti órákban hatalmas vihar csapott le a városra, amelynek következtében kidőlt az Erkel-fa.

Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, a zeneszerző szépunokája kiemelte: a szobor felállítása óta eltelt három évben nem igazán volt lehetőségük annál megemlékezést tartani. Mint mondta, szándékosan nem koszorúk, hanem virágok mellett döntöttek, hiszen a koszorúzás, általában, az elmúlást jelképezi, ők pedig a tiszteletüket jöttek leróni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)