Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Médiaháború a frontvonalból

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • I. Y. • KULTÚRA • 2022. május 30. 11:00
Médiaháború a frontvonalból
A Túléltem, mások belehaltak című kötetet mutatták be a gyulai könyvtárban

Stefka István Túléltem, mások belehaltak című könyvét mutatták be május 27-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi termében. A kötet személyes történetekkel eleveníti fel a médiaháború elmúlt harminckét évét.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Stefka István (1943–) magyar–történelem szakos tanárként végzett és 5 évig tanított is. 1972-től a Magyar Rádió riportereként és szerkesztőjeként dolgozott, az Antall-kormány idején a Hét és a Híradó főszerkesztő-helyettese, majd megbízott főszerkesztője volt. Tisztelte és szerette Antall Józsefet, ez alkalommal is elismerően szólt róla. Ugyanakkor Göncz Árpádot elmarasztalta azért, mert a nyugati hatalmakkal a magyar vezetés kárára volt lojális. Stefka 1997-től a Napi Magyarország, 2000-től a Magyar Nemzet főmunkatársaként, 2007-től az Echo televízió híradójának főszerkesztőjeként, nem sokkal később pedig már a Magyar Hírlap főszerkesztőjeként tevékenykedett egészen 2014-ig. A Magyar Hírlapban rendszeresen jelentkezett vezércikkeivel, emellett a Békemenet egyik főszervezője, ötletgazdája volt. 2013-ban fiatal barátaival megalapították a PestiSrácok.hu (röviden PS) magyarországi internetes, közéleti hírportált, amely a témáit főként rendőrségi, titkosszolgálati és belpolitikai területekről merítette. A portál konzervatívnak és szellemiségében kereszténynek mondja magát. A lap felelős kiadói Huth Gergely és Szenvedi Zoltán voltak, lapigazgatója Stefka volt. Huth Gergely emellett a PestiTV programigazgatója, 2016-tól pedig főszerkesztőként dolgozott. A könyvbemutatón ő kérdezte Stefkát emlékeiről, illetve hibátlan érveléssel, éles szemű kritikával magyarázta meg a kortárs médiaesemények történelmi távlatait. A PestiSrácok.hu impresszumában olvasható hitvallás szerint „Magyarországon ma bármit le lehet írni, a sajtó mégsem szabad”, mert „a nyugati világban ismeretlen törvényi szigor, a munkánkat korlátozó 42 jogszabályi rendelkezés és a szerkesztőségekre nehezedő presszió a kollégák többségének elveszi a kedvét a kutakodástól”. A beszélgetőtársak szerint a magyar médiacenzúra igenis jelen van és elég erős. Felhívták a figyelmet arra, hogy ennek ellenére a baloldali lapok szintúgy fennmaradtak. Köszönhető ez talán a Simicska-féle „G-napnak” is, amely az utóbbi két évtized legnagyobb médium-pálfordulásának számított.

Stefka elmesélte, hogy ott volt a frontvonalban, elveszített jó barátokat, végignézett számtalan árulást, majd azt, ahogyan ez az általa liberális-posztkommunistának nevezett társaság önmagát is felfalta. Az elmúlt évtizedek alatt ki- és megismerte a magyar média moguljait, majd oligarcháit, megtanulta, hogy a jobb- és baloldal is egyaránt kihasználja a közösségi platformok társadalomformáló szerepét. A különbséget abban látta, hogy míg a jobboldal belterjes hálózatot épített, a baloldal kiárulta az országot, vele együtt a médiumokat is. Érvelése szerint a baloldal (bár eszmerendszerét tekintve posztkommunista, szocialista, keleties) mindig a nyugati tőke segítségét kérte. A kortárs sajtóháború háttérinformációinak bloggereként jegyzi Az Öreg, aki mindenre emlékszik portált. A jobboldalinak, konzervatívnak, kereszténynek mondott, Táncsics Mihály-díjas újságíró egyenesen a tűzvonalból adott látleletet a társadalmi-politikai változásokról, a média-politikai harcokról.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kötet rendhagyó előszavát Alexa Károly irodalomtörténész, az MTI volt vezérigazgatója írta. A kötetben helyet kap az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőző médiaidő, amikor a baloldal rövid időre visszatért, Magyarország pedig hamar célkeresztbe került. Felidéződik a taxisblokád, az Antall-kormány minden eszközzel való lejáratása, Csurka László kritikája, a pincérlázadás, az Egyenleg-ügy, Boross Péter elnöksége, az MSZP–SZDSZ koalíció szégyene, a feketeingesek: Horváth és Székely, az új Magyar Nemzet megszületése, a Magyar Hírlap sűrű esztendői, a klónkormány bukása, a Békemenet elindulása, Simicska árulása, a PestiSrácok.hu és a Pesti TV története.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Stefkának majd minden miniszterelnökkel sikerült beszélgetnie az elmúlt 30 évben, érti és védi az Antall-kormány politikáját, egyetértésben van az Orbán-rezsim évtizedével, ha volt is baloldali gondolata, eszméi, kapcsolatai, eddig nem sikerült senkinek bizonyítania. Ötször kellett túlélnie, újrakezdenie, elmondása szerint mindig a baloldal távolította el a médiafrontról, noha a Pesti TV anyagi forrásait most épp egy jobboldali médium zárolta. Hiánypótló és érdekfeszítő olvasmánynak ajánlkozik a könyv, mert az elmúlt három évtized médiaháborújáról nem született ilyen átfogó leírás. Gondolkodva az utóbbi évtizedről Winston Churchill angol miniszterelnök mondása juthat eszünkbe: „Aki húszévesen nem liberális, annak nincs szíve, aki negyvenévesen nem konzervatív, annak nincs esze”. Stefka szerint ma már torzult ez a mondás: „aki húszévesen liberális, annak elment az esze, aki viszont konzervatív, jobboldali, nemzeti, annak van szíve.” A fiatal generációt mindkét oldal megpróbálja manipulálni. Szerencsére a mai ifjak sokkal felkészültebbek, tudatosabbak és kellően nyitottak, érdeklődőek, résen vannak, hamarabb tájékozódnak, nem csak egy oldalról elemeznek. Noha a média dobálja a sok címkét, ezért nem könnyű rendet tenni. Ki tudná megmondani, ki vagy mi a komcsi, libsi, demokrata, szociokrata, konzervatív, progresszív, radikális, nacionalista, anarchista, patrióta, korporatív, hungarista, imperialista, szinkretista, paternalista, zöld, autokrata, illiberális, fasiszta, bolsevista, leninista, marxista, populista, netalán még maoista, cionista, antiszemita, irredenta stb.?! Az állandó identitásváltozás és -válság gyakran ellehetetleníti a feltörekvő nemzedék stabil világképét, egyre inkább szélsőségekhez vezet. Ennek médiatörténeti okait e könyv tökéletesen kifejti. Olvasgassuk, emésztgessük!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)