Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Galbács Mihály: nincs miért lemondanom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. május 30. 10:00
Galbács Mihály: nincs miért lemondanom
A képviselő-testület ülésén is előkerült Galbács Mihály és Görgényi Ernő pere

Képünk a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bár a bíróság másodfokon is bűnösnek találta Galbács Mihályt háromrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében a Görgényi Ernő polgármester által indított perben, az ügy nem ér véget: előbbi ugyanis felülvizsgálati kérelmet nyújt be, utóbbi pedig polgári pert indít, ahol sérelemdíjat követel.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) a képviselő-testület csütörtöki ülésén számolt be arról napirend előtt tájékoztatójában, hogy az általa indított perben a Békéscsabai Járásbíróság után a másodfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék is bűnösnek mondta ki május 19-én Galbács Mihályt (Mindenki Magyarországa Mozgalom), akit egy év próbára bocsátottak.

Mint azt korábban megírtuk, Görgényi Ernő azután jelentette fel volt alpolgármesterét rágalmazás miatt, hogy az huszonhárom oldalas „dolgozatot” juttatott el a Fidesz országos vezetőihez és a párt etikai bizottságához, majd terjesztette is írását a 2019-es önkormányzati választást megelőző kampányban Gyulán. Ebben Galbács Mihály egyebek mellett azt állította, hogy a helyi közbeszerzési eljárások eredményét előre eldöntik.  

– 2019 nyarától kezdve Galbács Mihály széleskörű rágalomhadjáratot folytatott a személyem ellen, kiterjesztve azt a családtagjaimra is, akiknek semmi közük nincs a politikához és az önkormányzathoz. A rágalmak érintették a képviselő-testületet, a közbeszerzési bizottságot, a polgármesteri hivatalnál dolgozó szakembereket és gyulai vállalkozókat is – mondta Görgényi Ernő az ülésen. Hozzátette, bár Galbács Mihály súlyos korrupciós vádakat fogalmazott meg, nem fordult bírósághoz, ezért tette ezt meg ő.

Görgényi Ernő (Képünk a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen készült) 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető kifejtette: Galbács Mihály valamennyi vádja hiteltelen, megalapozatlan volt, egyetlen állítását sem tudta bizonyítani, amit el is ismert a tárgyalások során.  

– Légből kapott, kizárólag politikai ártószándéktól vezérelt, aljas indokból folytatott rágalomhadjáratot indított, amit felkapott az ellenzéki sajtó, amelyik most nyilván hallgat – fogalmazott.  

A polgármester szerint az ügy egyik tanulsága, hogy nem lehet következmények nélkül vádaskodni.

– Lehet a másikat minősíteni, kritizálni, de az tűrhetetlen, ha valaki olyan tényeket állít, amelyek valótlanok, és súlyosan sértik a másik becsületét, és mindezt abból a célból teszi, hogy megragadja a hatalmat, és becsapja a választópolgárokat. Erre korábban nem volt példa a gyulai közéletben – mondta.

Görgényi Ernő azt is bejelentette, hogy polgári pert indít a volt alpolgármester ellen.

Kónya István (Fidesz–KDNP) alpolgármester a tájékoztató kapcsán úgy fogalmazott: „győzött az igazság”. Azt is mondta, Galbács Mihály akkor járt volna el helyesen, ha a testületi ülésen bocsánatot kér Gyula város polgáraitól, valamint „azoktól, akiket besározott”. Emlékeztetett, a NAV Bűnügyi Igazgatóságánál is folyamatban van egy nyomozás, amely során azt vizsgálják, hogy Galbács Mihály elnöki időszaka alatt megvalósultak-e bűncselekmények a Gyulai Termál FC-nél.

Galbács Mihály (Képünk egy korábbi képviselő-testületi ülésen készült)

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szabó Károly (Fidesz–KDNP) úgy reagált: a közbeszerzési bizottságban valamennyi képviselő-testületbe bejutott pártnak, civil szervezetnek van delegáltja, vagyis az ügyben valamennyien érintetté váltak, Galbács Mihály valamennyiüket meggyanúsította.

Kijelentette, van egy vörös vonal, amit nem illik átlépni, nem kéne egymást rágalmazni, a másik családját ilyen ügyekbe belekeverni. Azt is mondta, a negatív hírek gyorsan szétterjednek, a Galbács-dolgozat miatt Gyula város rövid idő alatt a botrányairól lett híres, nem a nevezetességeiről. Hozzátette, bízik benne, hogy a korábbi, nyugodt közélet jellemzi majd a települést.

Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) szerint nem tisztességes politikai előnyszerzés reményében hiteltelenné tenni a testület munkáját. Hozzátette: reméli, hogy Galbács írásához hasonlóan az ítélet is eljut a gyulai postaládákba.

– Ha olyan mértékben hiteltelenné válnék, mint Galbács Mihály, erőteljesen elgondolkodnék a folytatáson – húzta alá végezetül.   

Galbács Mihály az ülésen nem szólalt fel, de azt követően lapunk megkeresésére úgy reagált: nincs miért bocsánatot kérnie és lemondania.

Elmondta: felülvizsgálati kérelmet nyújt be a bírósághoz, és ha a Kúria elutasítja, „Strasbourgba megy tovább”.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)