Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Sissi-kiállítást az Almásy-kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. május 25. 15:05
Megnyitották a Sissi-kiállítást az Almásy-kastélyban
Az Úton Erzsébet királynéval című tárlat egy évig lesz látható a múzeumban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Megnyitották az Úton Erzsébet királynéval című kiállítást május 25-én az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

A gyulai intézmény és a Gödöllői Királyi Kastély közös tárlatán jelen volt a gödöllői múzeum Sissi-hasonmása is. Az esemény Janza Kata előadásával indult, aki az Elisabeth című musical Az már nem én lennék című dalát énekelte el, majd Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kastélyt működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.

Kiemelte: amikor 2016-ban elvállalta a kastély vezetését, akkor tudta, hogy az épület a kultúra központja volt, neki pedig fontos feladata lesz, hogy továbbra is az legyen. Véleménye szerint a környezet és az állandó tárlat mellett ehhez rendkívül fontos a megújulás is, az időszaki kiállítások, amelyek sorára egy korona kerül fel a Sissi-tárlattal.

Görgényi Ernő polgármester aláhúzta: a történelem kiapadhatatlan forrása az olyan történeteknek, amelyek nem csupán tanulságosak, de izgalmasak és szórakoztatóak is egyben. Ezekből nemcsak a művészet merít, hanem a múlt eseményeit a maguk valószerűségében bemutató kiállítóhelyek is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Egy történeti múzeum küldetése ebben áll: megmutatni a valóságot a maga érdekességében. Egy jó múzeum viszont ennél sokkal többet is nyújt, olyan eszközökkel és olyan perspektívából képes megvilágítani a puszta tények világát, amelyek az egyszeri látogatónak talán közel sem magától értetődők – fogalmazott.

Hozzátette: az Almásy-kastély azért is képes túlmutatni a múzeumi kereteken, mert itt megfér egymás mellett a hitelesség és az élmény, a történelem és a modern technika.

Mint mondta, ahhoz, hogy a múzeum izgalmas kiállítóhely maradhasson, és a vendégek, akik már látták néhányszor az állandó tárlatot, visszatérjenek, hozzájárulnak az időszaki kiállítások is, amelyek sora az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot bemutató tárlattal kezdődött, a megnyitás évében. Azóta bemutatták a gyulai vár palánkerődítésének régészei kutatásait, valamint az Erkel Ferenc Múzeum 150 évének érdekességeit is.

Aláhúzta: a Sissi-kiállítás újabb mérföldkő a kastély számára, amely iránt már a beharangozó sajtótájékoztatót követően is hatalmas volt az érdeklődés.

görgényi ernőkovács józsef, a gödöllői kastély sissi-hasonmása, fekete-dombi ildikó és ujváry tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József országgyűlési képviselő a királyné életútját mutatta be köszöntőjében. Erzsébet 1837. december 24-én született Münchenben. Érdekesség, hogy születésekor már volt egy foga, amely az akkori babonák szerint fényes jövőt és életet jelentett.

Tizenöt évesen ismerkedett meg Ferenc Józseffel, akit eredetileg testvére, Ilone házastársául szántak. A császárral 1854-ben kötött házasságot, később négy gyermekük született.

A pár 1857. május 25-én Gyula városában járt, az Almásy-kastélyban szálltak meg, ahol Wenckheim József és Stefánia, a mellékszárny névadója látták őket vendégül. Innen Debrecenbe indultak tovább, ott kapták a hírt, miszerint két lányuk, Zsófia és Gizella súlyos betegek, mint utóbb kiderült, tífuszban szenvedtek. Zsófia nem élte túl a betegséget.

A képviselő hozzátette: nagy szerepet tulajdonítanak Erzsébetnek az 1867-es kiegyezésben. Életének utolsó részét meghatározta fiának, Rudolfnak az öngyilkossága. A királyné 1898-ban, Genfben lett merénylet áldozata, amikor egy olasz anarchista halálosan megsebesítette.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében a tárlat összeállításáról beszélt, amelyre közel ötszáz kiállítási tárgy érkezett Gödöllőről.

Mint mondta, sok vita előzte meg a kiállítás címét: a beharangozó sajtótájékoztatón még a munkacímet, az Úton Erzsébet királynévalt adták meg, ehelyett szerettek volna egy frappánsabbat kitalálni, de rájöttek, hogy a legtöbben egyszerűen Sissi-kiállításiként fognak rá hivatkozni, így nem változtattak rajta.

A tárlatra hoztak Herendi porcelánokat, darabokat a királyi étkészletből, de olyan tárgyakat is, amelyeket eddig még sehol sem láthattak az érdeklődők. 2,5 kilogramm színezüstöt hoztak a fürdővárosba a királyi készletből, érdekesség, hogy ez mindössze két tárgy: Erzsébet cukortartója és egy tányér. A teljes ezüstkészlettel több száz főt vendégelhettek meg az udvarban.

A köszöntők után a két ügyvezető ajándékokkal ismerte el a tárlat szervezésében résztvevőket, majd ismét Janza Kata adott elő egy dalt, amely után rövid tárlatvezetést tartottak az érdeklődőknek.

Az Úton Erzsébet királynéval című kiállítást 2023. május 28-ig nézhetik meg a múzeumba látogatók.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)