Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rugalmas tanulási utakról tartottak szakmai konferenciát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. május 17. 14:30
A rugalmas tanulási utakról tartottak szakmai konferenciát
A nap folyamán egy projektvetélkedőt is rendeztek

hudacsek lászlóné

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A rugalmas tanulási utakról tartottak szakmai napot május 17-én a Gyulai Szakképzési Centrum konferenciatermében.

A megjelenteket Hudacsek Lászlóné, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai elnökhelyettese köszöntötte elsőként. Elmondta, hogy 2018-ban hozták létre a munkacsoportot, amelynek a tagjai arról kezdtek gondolkodni, hogy milyen alternatívát tudnak azoknak a diákoknak nyújtani, akik nehezebben veszik az akadályokat, bizonytalanok a pályaválasztás során, nehézségeik vannak a tanulásban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hozzátette: felmérték a problémákat, amely során rájöttek, hogy a diákok nem szeretnek nyolc órát ülni a padban, úgy, hogy javarészt elméletet tanulnak, kevés gyakorlattal. Létrehoztak egy programot, amelyben ez fordítva van, de mégis szakmához lehet jutni.

2019-ben született meg az alternatív, rugalmas tanulási utak gondolata, valamint annak három iránya: az orientációs fejlesztés, a dobbantó program és a műhelyiskola. Az orientációs fejlesztésben azok vehetnek részt, akik elvégezték az általános iskolát, de bizonytalan a jövőjük. A dobbantó program azoknak szól, akik – bármilyen okból – nem tudták elvégezni a nyolc osztályt, de szeretnének a szakmát. A műhelyiskola a szakmatanulás előszobája. Közös ezekben a rugalmasság, valamint az eltérés a megszokott iskolai normáktól, hiszen itt projektekben dolgoznak. Jelenleg 1200 diák tanul a programban országszerte.

kovács zsuzsanna

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Megtudtuk, hogy a szakmai konferencia mellett egy versenyt is rendeztek a programban résztvevő diákoknak, Élhető város, fenntartható fejlődés címmel, amelyen kilenc csapat indult, és a fenntarthatóságról készítettek projekteket.

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, örül annak, hogy intézményük adhat otthont a rendezvénynek, illetve, hogy sokan elfogadták a meghívásukat, amely tükrözi a téma fontosságát is. Mint mondta, a feladat nem könnyű, mindkét fél számára kihívás.

A köszöntők után mind a szakmai nap, mind a verseny kezdetét vette, amelynek eredményhirdetésére a délután folyamán kerül sor.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)