Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újabb Békés megyei állattelepen jelent meg a madárinfluenza vírusa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2022. április 25. 12:30
Újabb Békés megyei állattelepen jelent meg a madárinfluenza vírusa
Egy nagykamarási tenyészlúd telepen mutatták ki a fertőzést

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Nagykamaráson, egy tenyészlúd telepen – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

A mintegy tízezer hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek jelentkezése miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az állomány felszámolása befejeződött, az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások – közölték.

Hozzátették, Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is bővültek a korlátozás alatt álló területek az újabb madárinfluenza-kitörések miatt.

Békés megyében Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen jelent meg madárinfluenza a múlt héten. A fertőzés összesen mintegy 43 ezer baromfit érintett.

A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságot kellett felszámolni a vírus miatt. Bács-Kiskun megyében szintén megjelent idén tavasszal a madárinfluenza, ott egy  3500 hízóludat számláló kiskunmajsai állományt érintett a fertőzés.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)