Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új mosógépre van szükséged?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. március 12. 14:57
Új mosógépre van szükséged?
Ez segíthet a választásban!

Fotó: pixabay.com

Egy új mosógép vásárlása jelentős kiadás a család számára, ezért érdemes alaposan megfontolni a döntésünket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat és szempontokat, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál.

Elsőként érdemes beszélni arról az állításról, miszerint a napjainkban megvásárolható mosógépek várható élettartama lényegesen alacsonyabb, mint a korábbiaké. Noha ez megkérdőjelezhető, teljes bizonyossággal mégsem cáfolható. A megkérdezett szakeladó szerint a felgyorsult innovatív fejlesztések miatt a felhasználók egyre rövidebb ideig használják a háztartási nagygépeket, gyakran a kiváló állapotban lévő készülékeket is lecserélik újabbra, korszerűbbre, energiatakarékosabbra. Ez a felhasználói viselkedés arra készteti a gyártókat, hogy rövidebb élettartamra optimalizálják többek között a mosógépeket is.

Mosógépvásárlás során felvetődik a márkahűség kérdése is. Mindenki esküszik valamelyikre, illetve óva int egy másiktól. Ezek a jó vagy éppen rossz tapasztalatok sok esetben egyéni okokra vezethetők vissza, ráadásul minden márka több altípussal van jelen a piacon egyszerre, így előfordul, hogy némelyik szerencsésebb választás, némelyik pedig kevésbé. A Zanussi gépek a legnépszerűbbek közé sorolhatók Magyarországon, kiváló ár-érték arányuk, megbízhatóságuk és kiterjedt szervizhálózatuk sokak számára vonzóvá teszik őket. A Beko idehaza a feltörekvő márkák egyike, egyre nagyobb piaci részesedéssel. A 100 ezer forint alatti készülékeik is megbízható gépek. Kissé magasabb árkategória jellemzi a Whirlpool gépeit, amelyek között felültöltős változatokat is szép számban találunk. De meg kell említeni a Candy, az Electrolux, a Samsung, az LG, a Bosch gépeit is, amelyek mind jó választást jelenthetnek körültekintő mérlegelést követően.

Fontos körbejárni a megfelelőség kérdéskörét, vagyis hogy milyen mosógép felel meg leginkább az igényeinknek. A hazai kereskedelmi kínálatban hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős gépeket találunk. Elősorban a rendelkezésre álló szabad terület határozza meg, melyik a jó választás számunkra. A hagyományos kialakítású gépek egy egész sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, de a helyigényük kifejezetten nagy; nem csupán az alapterületükkel kell számolni, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is. Abban az esteben, amikor tényleges helytakarékosságra van szükség, a felültöltős gépek jelentik a legjobb választást. Az alapterületük kifejezetten kicsi, ráadásul az előrefelé nyíló ajtó sem igényel plusz szabad teret. Csupán arra kell figyelni, hogy az ajtónyitást ne akadályozza falipolc. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a szerkezeti kialakításuk miatt az energiahatékonyságuk lényegesen gyengébb. A keskeny elöltöltős gépek az említett két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni.

Új mosógép vásárlása előtt gondoljunk a dobkapacitás kérdésére is. Nincs általánosan elfogadott ajánlás, hiszen az egyéni igények eltérők lehetnek. Az általános javaslat szerint egyedül élők számára 4-5 kg, pároknak 6-7 kg, családoknak 7 kg feletti dobkapacitás lehet ideális, de ezt az ajánlást természetesen felülírják a mosási szokások, illetve a ruhák koszolódási sebessége.

Ejtsünk szót a zajszintről is. Ennek a kérdésnek akkor van nagyobb jelentősége, amikor a készüléket nyitott élettérben kényszerülünk elhelyezni. A garzonlakásokban gyakran előfordul ilyen helyzet. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a különböző zajcsökkentő betétek és tömítések. Érdemes tudni, hogy ma már ilyen megoldások is rendelkezésre állnak.

Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Tudatos döntéssel olyan készülékre tehetünk szert, ami akár 15-20 éven keresztül képes szolgálni az igényeinket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)