Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fukusimai búvár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. február 19. 13:17
A fukusimai búvár
A Telex első tárcakötetét mutatták be a városi könyvtárban

A fukusimai búvár és más novellák című kötetet mutatták be február 18-án, a magyar széppróza napján, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A könyvről Haász János író, újságíró, a kötet szerkesztője, Mécs Anna író, Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő, valamint Kiss László író, szerkesztő beszélgettek.

haász jánoskiss lászlómécs anna és grecsó krisztián

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megjelenteket Dézsi János, a bibliotéka igazgatója köszöntötte, majd Haász János elmondta: 2020 végén döntöttek úgy a telex.hu online hírlapnál, hogy helyet adnak a kortárs irodalomnak, ennek eredménye egy hetente jelentkező tárcarovat lett. Ezeket az írásokat gyűjti össze a kötet – 28 novella 28 szerzőtől –, valamint öt olyan írást is, amely még sehol sem jelent meg.

A beszélgetés elején szóba került az írók mai szerepe, illetve társadalmi elfogadottsága. Mécs Anna szerint soványodik az írói szerep, szűkebb rétegre tudnak úgy hatni, mint korábban, ennek egyik oka pedig az, hogy sok szereplővel kell versenyezni, ma már a youtuberek, influenszerek töltik be azt a szerepet, amelyet korábban az írók.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss László kiemelte: tanárként észrevette, hogy a diákok többségét nem szólítják meg az írások, amelyek a szöveggyűjteményben szerepelnek, de egy kortárs novellával fel lehet kelteni az érdeklődésüket.

Haász János hozzátette: szélesre nyílt azoknak a tábora, akik írnak, írónak érzik magukat, így velük is „versenyezni” kell, de elképzelhető, hogy ez pozitívan hathat a szövegek befogadására. Mint mondta, az iskolai kudarcélmények is meghatározók lehetnek, az iskolákban olyan szövegeket kell olvasni, amelyek nem fogják meg a fiatalokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Grecsó Krisztián szerint kreativitással jól el lehet indítani az olvasóvá nevelést – például a verslábakat dalszövegek által oktatni. Véleménye szerint a konkrét versenytársak számukra ma a televíziós sorozatok.

Kiderült, hogy a kötet Mécs Anna novellája után kapta a címét, az író fel is olvasta a szerzeményét, ahogy Kiss László és Haász János is. Grecsó Krisztián elmondása szerint ő publicisztikákat közölt a tárcarovatban, ezért ő legújabb kötetéből olvasott fel egy részletet.

Az este végén az írók dedikálták a kötetet az érdeklődőknek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)