Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Másodfokon folytatódik Galbács Mihály és a polgármester pere

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. február 02. 17:36
Másodfokon folytatódik Galbács Mihály és a polgármester pere
Görgényi: bebizonyítottuk, hogy Galbács korrupciógyanús tevékenységet folytatott

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt indított pert Görgényi Ernő polgármester ellen Galbács Mihály önkormányzati képviselő, a Mindenki Magyarország Mozgalom politikusa. Az ügyben február 2-án hirdettek ítéletet a Békéscsabai Járásbíróságon. Görgényi véleménye az, minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy Galbácsot azért zárták ki a frakcióból, mert korrupciógyanús tevékenységet folytatott a Termál FC elnökeként. Ezért az elsőfokú ítéletet nem fogadta el. A per folytatódik, illetve a NAV Bűnügyi Igazgatóságnál folyamatban van az a nyomozás, amelyben azt vizsgálják, hogy Galbács Mihály elnöki időszaka alatt megvalósultak-e bűncselekmények a Termál FC-nél, ha igen, milyen bűncselekmények és ki(k) az elkövető(k).

A bíróság a városvezetőt bűnösnek találta, rágalmazás vétsége miatt megrovásban részesítette, valamint 10 ezer forint összegű bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Galbács Mihály egy 2020 októberében a Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt – amelyet lapunk is leközölt – vádolta rágalmazással a polgármestert, aki azt írta: „Összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, akit a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból.”

A bíró szerint a valóságbizonyítási eljárás nem járt sikerrel, hiszen nem sikerült olyan bizonyítékot bemutatni, amely alátámasztaná, hogy valóban a korrupciógyanús tevékenység miatt zárták ki a képviselőt a frakcióból.

Hozzátette: a Görgényi Ernő által leírt mondat tényállítás, amely alkalmas az adott személy méltóságát, társadalmi megítélését negatívan befolyásolni, az emberek, akik olvasták, pedig okkal feltételezhetik, hogy ez egy kivizsgált ügy, amelynek következménye volt a kizárás.

Galbács Mihály és ügyvédje tudomásul vették az ítéletet, Görgényi Ernő és védője pedig fellebbeztek a döntés ellen, kérték, hogy bűncselekmény hiányában a bíróság mentse fel a polgármestert.

A polgármester közösségi oldalán reagált az ítéltre. 

Azt írta, a perben Galbács beismerte, hogy a futballklub négy beruházása esetében ő maga adta ki az utasítást arra, hogy a sógora építőipari cégét meg kell hívni. Hat beruházásból négy esetben kellett meghívni a sógora cégét, a hatodikban pedig alvállalkozóként kapott megbízást. Galbács beismerte, hogy a futballklub minden beruházásánál a feleségét bízta meg minden tervezési feladattal.

Görgényi Ernő közleményében kitért arra is, hogy Galbács maga csatolta be azokat az okiratokat, amik bizonyítják, hogy azokban a beruházásokban is szerepet vállalt a felesége és a sógora, amelyeket nem az ő cégükkel kötött. Ezekből az iratokból az derült ki, hogy a feleségével és a sógorával kötött szerződéseket egyetlen esetben sem hagyta jóvá a Termál FC Egyesület közgyűlése. Galbács saját maga kötötte meg a szerződéseket a feleségével és a sógorával, saját maga utalta át közpénzből a vállalkozási díjakat a felségének és a sógora cégének.

Görgényi azt írta: a bíróság szerint a Fidesz-frakció tagjai a kizáráskor még nem ismerték azokat a tényeket és dokumentumokat, amelyek Galbács korrupciógyanús tevékenységét megvilágítják, ezért nem fogadta el azt, hogy a kizárás oka a korrupciógyanús tevékenység volt. Ebben a kérdésben megállapította a rágalmazást, tehát azzal nem követtem el semmilyen jogsértést, hogy leírtam azt, hogy Galbács korrupciógyanús tevékenységet folytatott, azt azonban nem fogadta el a bíróság, hogy ezért zártuk ki a frakcióból.

A polgármester véleménye szerint üzenetértéke van annak, hogy a bíróság nem szabott ki büntetést vele szemben, mint fogalmazott, csupán rosszallását fejezte ki, azaz a megrovás elnevezésű intézkedést alkalmazta, ami a legenyhébb az intézkedések között is. A magánvádló ezt tudomásul vette, nem fellebbezett.

Mint írta, véleménye szerint kétséget kizáróan bebizonyították, hogy Galbácsot azért zárták ki a frakcióból, mert korrupciógyanús tevékenységet folytatott a Termál FC elnökeként, ezért az ítéletet megfellebbezte, így az ügy másodfokon folytatódik majd.

Görgényi Ernő emlékeztetett arra is, hogy folyamatban van a nyomozás a NAV Bűnügyi Igazgatóságnál, amelyben azt vizsgálják, hogy Galbács elnöki időszaka alatt megvalósultak-e bűncselekmények a Termál FC-nél, ha igen, milyen bűncselekmények, és ki az elkövető.

Ezek az ügyek még évekig folytatódhatnak, de számomra nem ez a lényeg, hanem az, hogy a kizárással megszabadultunk Galbács Mihálytól, aki a korrupciógyanús tevékenysége miatt vállalhatatlan volt számunkra, számomra – zárta közleményét a polgármester. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)