Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló injekciókat juttatnak el az összes gyulai oktatási intézménybe

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. január 25. 14:40
Súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló injekciókat juttatnak el az összes gyulai oktatási intézménybe
Az akciót az Egészséges Városért Közalapítvány szervezte meg

Súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló injekciókat, úgynevezett EpiPen oldatos injekciókat juttatnak el az összes gyulai oktatási intézménybe Gyulán – közölte Görgényi Ernő polgármester és Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért úKözalapítvány kuratóriumának elnöke.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta: a közalapítvány egy önkormányzati szervezet, amelynek célja a prevenciós, egészségmegőrző programok szervezése, valamint lebonyolítása, az eszközök beszerzését a tavalyi év végén javasolták.

Kiemelte: az EpiPen és az EpiPen Junior oldatos injekciók rovarcsípések vagy -marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók és anafilaxiás sokk, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazhatók.

Mint mondta, az eszközök fontosságát eddig talán csak azok tudták, akik értintettek voltak a használatában, a közelmúltban azonban egy hétéves budapesti gyermek életét vesztette a mogyoróallergia miatt, ez pedig rávilágított arra, hogy mennyire fontos, hogy ezek az eszközök elérhetők legyenek az iskolákban, óvodákban.

Hozzátette: az epinefrines injektorokat a következő napokban eljuttatják mind a 27 fürdővárosi közoktatási intézménybe, fenntartótól függetlenül.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Abdulrahman Abdulrab Mohamed hangsúlyozta: a gyógyszeres injekciókon kívül lesz két hatóanyag nélküli oktatótoll is, amelyekkel könnyen elsajátíthatják az eszköz használatát az iskolai dolgozók.

Kifejtette, hogy a szert szobahőmérsékleten, fénytől elzárva kell tartani, így körülbelül egy évig eláll. A lejárat után meg kell semmisíteni a készletet, ezután a közalapítvány fog gondoskodni az újak beszerzéséről.

A kuratórium elnöke az EpiPen használatát is demonstrálta: az injekciót egy határozott mozdulattal a comb külső részébe kell szúrni – máshová nem szabad –, akár ruhán keresztül is, a szúrás helyét néhány másodpercig masszírozni kell, majd telefonálni kell a mentőknek.

Aláhúzta: allergiás reakció esetén tilos kalciumot adni a betegnek, ugyanis az enyhébb tüneteket esetén csak egyszerűen hatástalan, de ha súlyosabb panaszok lépnek fel, akkor rosszabbodhat is a beteg állapota a szertől.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)