Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aki gyulait mond, mondjon kolbászt is!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2021. december 04. 13:00
Aki gyulait mond, mondjon kolbászt is!
A gyulai húsipar történetét bemutató DVD-t mutattak be a városi könyvtárban

Bemutatták az Aki gyulait mond, mondjon kolbászt is! – Beszélgetések a gyulaihúsipar történetéről című DVD-t a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban december 3-án. A készítőkkel, Csarnai Józseffel és Mocsár-Pörjés Józseffel, valamint Durkó Károllyal Dézsi János, a bibliotéka igazgatója beszélgetett.

dézsi jánoscsarnai józsefdurkó károly és mocsár-pörjés józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A bemutató kezdetén egy rövid, összevágott anyagot vetítettek le a megjelenteknek, majd Csarnai József beszélt a kezdetekről. Mint mondta, 2017-ben jelent meg a Durkó Károly által szerkesztett A Gyulai kolbász története – újratöltve! című kötet, amely után Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője azzal kereste meg, hogy az albumból kimaradó részeket felhasználva lehetne írni egy új könyvet.

Hozzátette: újabb kötetet nem akartak írni, ezért egy cikksorozatban dolgozták fel a történeteket, amely a Gyulai Hírlapban jelent meg. Ekkor vetette fel Mocsár-Pörjés József, a lap főszerkesztője, hogy készítsenek videófelvételeket is, így született meg a videoblog, azaz vlogsorozat ötlete.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: olyan embereket keresett fel, akik más-más területen dolgoztak, fel tudták idézni a régi korokat, esetleg találkoztak is a gyulai húsipar kiemelkedő alakjaival. A videók felkerültek a Youtube-ra, a Gyulai Hírlap online felületére, majd Csarnai József nyugdíjba vonulása után hozták létre a DVD-t.

Durkó Károly hangsúlyozta: különösen jó ötletnek tartotta a DVD kiadását, ugyanis ez másfajta módon rögzíti az értékekről való gondolkodást. Fontosnak tartja a mozgóképpel történő értékmegőrzést, hiszen – mint fogalmazott – ez a jövő.

Mocsár-Pörjés Józseftől megtudtuk: a leforgatott nyersanyagoknak körülbelül a tizenöt százalékát használták fel, így biztosan foglalkoznak még a témával a jövőben.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: a vlog egy rendkívül szabad műfaj, nincs konkrét forgatókönyv, a gyulai húsipar történetét feldolgozó sorozat pedig az első nagy vállalkozás volt a Gyulai Hírlap történetében, amikor a kamerákkal dolgoztak. Mint mondta, rengeteg mindent át lehet adni ebben a műfajban, amit másban nem.

Csarnai Józseftől megtudtuk, hogy a sorozat lényege nem az volt, hogy újat mondjanak a húsiparról – bár mondtak újat is –, hanem a hangulat, emberközelibbé akarták tenni az elmesélt 150 évet, amelyről olvashattak az érdeklődők a kötetben, egy új műfajban.

A beszélgetés végén egy oklevéllel, valamint egy DVD-vel köszönték meg mindazoknak a munkáját, akik részt vettek a sorozat elkészítésében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)