Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Használt cipőkkel és kabátokkal segíthetünk a gyulai hajléktalanokon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. november 19. 13:26
Használt cipőkkel és kabátokkal segíthetünk a gyulai hajléktalanokon
A hideg idő beköszöntével krízisidőszak van a hajléktalanszállón

November 1-től, a hideg idő beköszöntével krízisidőszak van a hajléktalanszállón. A hajléktalanellátás szabályai a téli hidegben sem sokban különböznek a nyári időszakétól – mondta el lapunknak Kerekes Gizella, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által fenntartott hajléktalanszálló vezetője. Azt is hozzátette: ellátottjaiknak nagy szüksége lenne meleg holmikra, így nagy köszönettel vesznek minden felajánlást. 

A krízisidőszak november elejétől április végéig tart. Ennek főleg akkor van jelentősége, amikor igazán hideg tél van – tudtuk meg. Kerekes Gizella azt is elmondta, a vörös kódot extrém hidegben és nagy hőség idején hirdetnek ki. Ilyenkor az összes szociális intézmény köteles befogadni a rászorulókat. 

A gyulai éjjeli menedékhely 34 fős, a szakember azt mondja, amikor nagyon hideg van, telt ház esetén is meg kell oldaniuk az új jelentkezők ellátását.

– Utcai szolgálatunk Gyulát és környékét járja be, hiszen amikor már nulla fok körül vannak az éjszakák, meg lehet kint fagyni, nem kell ehhez extrém hideg – mondta el. A hajléktalanszálló munkatársai délutántól este 10-ig teajáratot tartanak, forró teát, kenyeret, májkrémet osztanak ki.

– A szabadban már kevesen éjszakáznak, hiszen a jogszabály változott, most már tilos életvitelszerűen az utcán lakni. Az érintetteknek abban igyekszünk segíteni, hogy biztonságos fix helyeket keressenek, ha a szállóra nem is akarnak, vagy nem tudnak bejönni. Sokan régi tanyákban éjszakáznak, esetleg ágybérletért, munkáért kapnak szállást, vagy szívességi lakáshasználók. Olyanok is akadnak, akinek saját tulajdona van, és nem tud fűteni, őket is meglátogatjuk esténként. 80–90 emberrel tartjuk így a kapcsolatot, és újonnan hajléktalanná vált embereket is keresünk, akik nemrég kerültek ilyen helyzetbe – részletezte a szakember.

Kerekes Gizella kiemelte, amikor lehetőségük van rá, vásárolnak téli, meleg holmikat, de azokból sohasem elég, mert sokan vannak, akik nem tudnak cipőt, kabátot venni maguknak. 

– Idén nehéz helyzetben vagyunk, így szívesen fogadunk használt téli holmikat. Jól jön a télikabát és minden olyan cipő, amit szabadidős tevékenységre használ az ember: sportcipő, bakancs, férfi és női változatban is elfogy nálunk. A pulóvereknek és a kardigánoknak is hasznát vesszük. 

Hozzátette: az sem baj, ha kicsit elnyűtt a cipő, csak ne ázzon be. A szakember azt kérte, az adományozók tisztán vigyék be a holmikat, hiszen arra nincs lehetőségük, hogy az adományokat kitisztíttassák.

A csomagok munkaidőben bármikor beadhatóak – ismertette Kerekes Gizella

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)