Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lezárult a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház és a Békés Megyei Központi Kórház közös pályázata

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. október 26. 17:00
Lezárult a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház és a Békés Megyei Központi Kórház közös pályázata
A projekt teljes költségvetése közel 3 millió euró volt

Az „Egészségügyi szolgáltatások határon átnyúló fejlesztése korszerű orvosi berendezésekkel a Dr. Gavril Curteanu Kórházban Nagyváradon és a Békés Megyei Központi Kórházban Gyulán” (“Improving cross-border health care services with modernized medical equipment within Dr. Gavril Curteanu Hospital in Oradea and Békés County Central Hospital”) című ROHU 386 azonosító számú pályázatot az Egészségügyi Szolgáltatások Fejlesztése programon keresztül valósította meg a két egészségügyi intézmény. A projekt teljes költségvetése 2 954 338,00 €, melyből 500 000,00 € forrást a Békés Megyei Központi Kórház használhat fel. Projekt megvalósítási időszak: 2019.11.01. – 2021.10.31.

Pályázatunk eredményeként a radiológia területén, olyan fejlesztés valósult meg, mellyel az intézmény telephelyei és más intézmények közötti radiológiai leletezés feltételei biztosítottá váltak. A távleletezési lehetőség megteremtésén túl, a teljeskörű digitalizáció, a radiológiai vizsgálatok képi anyagának tárolási kapacitása is bővítésre került. A fejlesztésnek köszönhetően az országon belül, és az ország határain túl is lehetővé vált a szakorvosok távleletezési, távkonzultációs lehetősége. 

A Békés Megyei Központi Kórházban a radiológiai munkahelyek Gyulán, Békéscsabán, illetve Szeghalom városában közel teljeskörű képalkotási lehetőség vált elérhetővé. Az általános radiológiai munkahelyek mellett ultrahang diagnosztika, mammográfia, computer tomográfia (CT), illetve mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok egyaránt digitálisan működnek. 

Projekt összefoglalása: 

A projektnek köszönhetően a Békés Megyei Központi Kórházban valamennyi telephelyünkön biztosítani tudjuk a magas színvonalú, korszerű szakellátás feltételeit. A radiológia, mint a projekt fejlesztési területe ugyanis nélkülözhetetlen a legtöbb szakma mindennapi tevékenységéhez. A radiológiai géppark korszerűsítése az elmúlt években már megkezdődött, amelyt jelen határmenti project keretében folytatni tudunk és az intézmény orvostechnikai infrastruktúrájának készültségi szintje az egészségügyi ágazati stratégiában is meghatározottakkal összhangban tovább fejlődött, ezáltal 2030.-ig eléri a 100 %-ot. 

A projekt három fő területre irányult:

  • A teljes direkt digitális radiológiai képalkotás feltételei biztosítottá váltak, 1 db átvilágító és 1 db felvételező munkahely kialakításával. 
  • PACS rendszer fejlesztése, a már kialakított struktúra komplexitását növelte. A DICOM 3.0 szabvány alkalmazásával megteremtődtek a Békés Megyei Központi Kórház telephelyei,  valamint a Nagyváradi Kórház között a távleletezés feltételei, amelyek hozzájárulnak a szakmai együttműködések javításához, fejlesztéséhez. 
  • Közös szakmai gyakorlatok – képzések  keretében orvosok és szakdolgozók a határon átnyúló együttműködés keretében osztották meg egymással tapasztalataikat, gyakorlatukat, ezáltal javult a szakellátások hatékonysága és eredményessége. A két intézmény munkatársai  több alkalommal találkoztak. 6 alkalommal Nagyváradi orvosok és ápolók Gyulán szereztek tapasztaltot. A Békés Megyei Központi Kórház orvosai és ápolói pedig 3 alkalommal töltöttek szakmai gyakorlatot Nagyváradon. Mind két kórházban megalapozták a további szakmai együttműködést hozzájárulva ezzel a betegek hatékony gyógyításához. 

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (Csak projekt kedvezményezettek által szerkesztett dokumentumok esetén használandó, amennyiben releváns.)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő országok társfinanszírozásával valósul meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)