Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lassabbá és fenntarthatóbbá tennék a turizmust

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. szeptember 23. 17:00
Lassabbá és fenntarthatóbbá tennék a turizmust
A slow turizmust népszerűsítő konferenciát rendeztek Gyulán

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A slow, azaz a lassú turizmus népszerűsítése volt a célja annak a konferenciának, amelyet a tizenegy Békés megyei települést összefogó Alföld Slow Egyesület rendezett szeptember 23-án a gyulai városházán.

Szebellédi Zoltán, a szervezet elnöke, a Békés megyei közgyűlés alelnöke lapunknak elmondta: az egyesület 2018-ban alakult tíz megyei önkormányzat, a Gyulai Turisztikai NKft. és a Budapesti Metropolitan Egyetem részvételével. Jelenleg Almáskamarás, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Elek, Gyula, Kétegyháza, Kondoros, Kunágota, Lőkösháza és Újkígyós érintett az együttműködésben, de további partnerek: önkormányzatok, vállalkozások, intézmények, egyesületek és magánszemélyek jelentkezését is várják.

Az elnök kifejtette: a helyi értékeket középpontba állító slow turizmus a vidékfejlesztés egyik eszköze lehet, és hozzájárulhat a térség népességmegtartó erejének növeléséhez.

Szebellédi Zoltán, az Alföld Slow Egyesület elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mint ismertette, második alkalommal szerveztek konferenciát, melyen a megye településeinek csaknem hatvan százaléka, valamint a Gál Ferenc Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Kodolányi János Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseltette magát. A rendezvényen a turizmus aktuális kérdéseiről, az összefogás fontosságáról és az egyesület tevékenységéről, céljairól esett szó.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében emlékeztetett: a tömegturizmus negatív hatásait csökkenteni hivatott slow turizmust „az olaszok adták a világnak”.

– Az utazás során, mint az élet más területein, érdemes felvenni egy saját tempót, időt szánni arra, hogy megéljük, befogadjuk mindazt, amit az úti cél kínál nekünk – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a fajta szemlélet hozzájárulhat a fenntarthatósághoz, amelyet az Alföld Slow Egyesület is zászlajára tűzött.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mint kifejtette, a települések befogadóképessége véges, ezért nem a vendégéjszakák és a látogatók számának növelése a fő cél az ágazatban, hanem az, hogy minél többen és minél jobban meg tudjanak élni helyben a turizmusból.

Jelezte: hamarosan a gyulai képviselő-testület elé kerül a fürdőváros desztinációfejlesztési stratégiája, amelyben a slow turizmus is szerepet kap. Hozzátette: a jövőben hangsúlyosabban emelnék be a helyi turisztikai kínálatba a Gyula természeti értékeire alapozó aktív turisztikai lehetőségeket.

Hangsúlyozta: a cél, hogy a helyben élők ne elszenvedjék, hanem élvezzék a turizmus hatásait.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: annyira felgyorsult körülöttünk a világ, hogy a lassítás iránti vágy minden területen megfogalmazódik, a turizmus kapcsán is egyre több kutatás foglalkozik a témával.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)