Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ezek a legfontosabb tudnivalók az őszi fokhagyma sikeres termesztéséhez

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett tartalom • MAGAZIN • 2021. szeptember 04. 16:00
Ezek a legfontosabb tudnivalók az őszi fokhagyma sikeres termesztéséhez
A kezdeti időszakban jól bírja a hideget, egyéb fejlődési szakaszaiban a kellemes meleget kedveli

Fotó: pixabay.com

Lassan már csak távoli emlék lesz a forró nyár, és beköszönt a jóval szelídebb ősz, amely a tavaszhoz és nyárhoz hasonlóan több tennivalót is ad a kertben. Akár a díszkertről, akár a konyhakertről van szó, az ősz első fele még nem a pihenésről szól.

A veteményesben ez az időszak például a hidegtűrő zöldségfajok, áttelelő zöldségek vetésének ideje. Ha szeretnénk a kertben salátát termeszteni, elvethetjük az áttelelő saláta magjait, vethető a madársaláta, valamint az áttelelő spenót is.

Szintén ebben az időszakban kerülhetnek a földbe az őszi fokhagyma gerezdjei is, a vetés menetét a továbbiakban részletesen is bemutatjuk.

Ha szeretnénk őszi fokhagymát termeszteni, először érdemes megismerkednünk a fokhagyma környezeti igényeivel. A fokhagyma a kezdeti időszakában jól bírja a hideget, egyéb fejlődési szakaszaiban a kellemes meleget kedveli.

A napos, világos fekvés a legideálisabb számára, a félárnyékot tolerálja, míg a teljes árnyékot nem szereti. Tápanyagban gazdag talajban fejlődik legszebben, ugyanakkor frissen trágyázott talajba nem szabad ültetni. Termesztéséhez már az ültetés előtti évben végezzük el a talaj javítását.

A fokhagyma jól bírja a szárazságot, ennek ellenére a kihajtáskor, valamint a csapadékhiányos időszakokban meghálálja az öntözést.

Növényvédelem szempontjából a fokhagyma hálás zöldség, nem számít betegségekre és kártevőkre kimondottan érzékenynek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lennének betegségei illetve kártevői. Kártevők közül a szárfonálféreg, fokhagymalégy, fokhagymamoly és a dohánytripsz a legjellemzőbb, míg a betegségek közül a peronoszpóra, szürkepenész, fuzáriumos betegség, baktériumos rothadás.

Most, hogy megismerkedtünk a fokhagyma igényeivel, lássuk az ültetés menetét! Az ültetés előtt készítsük elő az ágyást, gyomtalanítsuk, ássuk fel és alakítsunk ki sorokat. A fokhagyma ültetéséhez egészséges, ép gerezdeket válasszunk.

A gerezdeket egymástól 10 cm-es tőtávolságra és kb. 3–6 cm mélységbe ültessük el. A megfelelő mélység nagyon fontos, mivel, ha túl sekélyen ültetjük el a gerezdeket, kitolhatják magukat a földből. A sorok között 25 cm-es sortávolságot tartsunk.

Miután földbe kerültek a gerezdek, betakartuk őket földdel, öntözzük meg az ágyást. A keményebb hidegek elleni védelemként érdemes lombtakarást alkalmazni.

Sikeres kertészkedést és bőséges termést kívánunk!

Ha szeretnél többet megtudni a zöldségek termesztéséről, látogass el az agrarvidek.hu weboldalra, ahol a tudástárban számos más zöldségről is olvashatsz!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)