Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szecesszió Bagyinszki Zoltán szemével

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. június 12. 13:22
A szecesszió Bagyinszki Zoltán szemével
Fotókiállítás nyílt az Erkel Ferenc Művelődési Központban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Példaértékű az a munka, amit Bagyinszki Zoltán a szecesszió népszerűsítése érdekében végez – fogalmazott Kónya István alpolgármester a fotográfus Erkel Ferenc Művelődési Központban rendezett kiállításának június 11-i megnyitóján.  

A Szecesszió című időszaki tárlaton a fotós Aradon, Budapesten, Kiskunfélegyházán, Szabadkán, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Temesváron, Marosvásárhelyen, Sztánán, Nyíregyházán, Nagyváradon és Gyulán készült képei láthatók.

Bagyinszki Zoltán lapunknak elmondta: az elmúlt 25 évben több ezer képet készített a Kárpát-medence szecessziós épületeiről, a legjelentősebb helyszínek 70–80 százalékáról van fotója.

Bagyinszki Zoltán, Bagyinszki Luca és Kónya István a tárlat megnyitóján 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzáfűzte, a művelődési ház kiállítóterének falaira 36 fotó fért fel. A válogatásnál arra törekedett, hogy minden magyar régió és valamennyi épülettípus szerepeljen a tárlaton.

– A kiállítással a szecesszió lényegét szeretném megmutatni – fogalmazott, hozzátéve, hogy egyes képeken az egész épületet, míg másokon csak egy-egy emblematikus részletet örökített meg. A fotográfus Gyula kapcsán kiemelte: egész Békés megyében nincs annyi századfordulós épület, mint a fürdővárosban.

Jelezte, csoportoknak tárlatvezetést is tart a helyszínen, az érdeklődők a művelődési házban jelentkezhetnek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Arról is beszámolt, hogy már összeállt az a 160 oldalas, szecessziós témájú könyve, amely karácsonyra jelenik meg. Hozzátette, a kiadványba a határon túli épületekről készült fotói nem fértek be, ezért azt tervezik, hogy a közeljövőben egy újabb albumot jelentetnek meg az elsőből kimaradt képekkel.

Kónya István megnyitóbeszédében kiemelte: a fotográfus az egész Kárpát-medencét bejárta, hogy megörökítse a szecessziós épületeket.

Kifejtette, a tárlat üzenete, hogy erkölcsi kötelességünk ezeknek az értékeknek a megőrzése.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Emlékeztetett, Bagyinszki Zoltán jóvoltából nyolcadjára szerveznek programokat Gyulán a szecesszió világnapja alkalmából.

Elmondta: az idei programsorozat keretében szecessziós színező készült gyulai és aradi óvodásoknak, a fotográfus unokájának, a 13 éves Bagyinszki Lucának a közreműködésével. A szervezők emellett szecessziós képeslapokat is nyomtattak a gyulai IQ könyvesbolttal közösen.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az alpolgármester beszédében arról is említést tett, hogy a helyi értéktárbizottság hamarosan döntést hozhat arról, hogy a gyulai szecessziós építészeti örökséget is felveszi a fürdővárosi értéktárba. Elmondta, a testület elé kerülő anyagnak része az az online térkép, amelyet Fodor Györggyel és Bálint Imrével készített közösen Bagyinszki Zoltán.

A művelődési házban nyílt szecessziós kiállítás egy hónapig látogatható.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)