Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Majdnem könyvhét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. május 29. 16:00 • Frissítve: 2021. június 09. 16:00
Majdnem könyvhét
Június 10–21. között könyvbemutatókkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a könyvtár

Több gyulai vonatkozású kötetet is bemutatnak június 10–21. között a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Majdnem Könyvhét Programok című rendezvényén.

Dézsi János könyvtárigazgató elmondta: már korábban összeállt a júniusi programsoruk az időközben szeptemberre halasztott Ünnepi Könyvhétre, ezért úgy döntöttek, megtartják a rendezvényt.

Kérdésünkre hozzátette: ősszel szintén programokkal várják majd az érdeklődőket, a tervek szerint több gyulai szerző könyvét is bemutatják.

Mint megtudtuk, a júniusi eseménysor első vendége Tompa Andrea író lesz, akivel Pocsay Gábor beszélget majd. Az Erdélyi magyarság és eszmetörténet mint irodalom című író-olvasó találkozót június 10-én tartják a könyvtárban.  

Június 11-én egy első kötetes gyulai szerző, Balássy Fanni mutatkozik be. Az est házigazdája Schriffert-Tóth Eszter könyvtárostanár lesz.

Június 12-én Bagyinszki Zoltán fotográfus tart előadást a szecesszió világnapja alkalmából. Az érdeklődők a gyulai és aradi szecessziós épületeket ismerhetik meg.

Június 15-én Tóth István történész-múzeológus könyvét mutatják be. A tavaly megjelent kötetben a magyar királyi 2. (gyulai) honvéd gyalogezred hadifogoly katonáinak visszaemlékezéseit gyűjtötték össze. A rendezvényen jelen lesz Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész, egyetemi docens, valamint Murányi Gábor és Szanka József a kiadó Meritum Egyesült képviseletében. 

Június 16-án a 2019-ben elhunyt néprajzkutató, Szilágyi Miklós könyvéről beszélget a szerző két gyermeke, Szilágyi Zsófia és Szilágyi Márton irodalomtörténészek, valamint Erdész Ádám és Sáfár Gyula, a MNL Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott és jelenlegi igazgatója. Szilágyi Miklós a 60-as években öt éven keresztül volt a gyulai Erkel Ferenc Múzeum igazgatója, nemrég megjelent kötetében a városhoz kapcsolódó írásai olvashatók.

A rendezvényt június 21-én Haász János legújabb, Mire felnövünk című gyerekverseskötetének bemutatója zárja.  A szerző beszélgetőtársa a kötet szerkesztője, Kiss László író lesz.  

Dézsi János felhívta rá a figyelmet, hogy a programok védettségi igazolvánnyal látogathatók, de online is figyelemmel lehet kísérni azokat. Az élő közvetítések linkjét a könyvtár közösségi oldalán teszik közzé.

GYULAI HÍRLAP • 2021. május 29. 14:13
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)